Korona 5

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata – do 12 sati, u Federaciji testirano je 778 uzoraka, od kojih je 33 pozitivno na COVID-19.

Novi slučajevi registrirani su u Tuzlanskom (25), Zeničko-dobojskom (1), Hercegovačko-neretvanskom (1), Srednjobosanskom (1) i Kantonu Sarajevo (5).U Federaciji do sada je testirano 46.235 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 1.430 osoba. Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji oporavljen je 991 pacijent, dok je aktivno 394 slučajeva pozitivnih na COVID-19.

Zabilježeno je ukupno 45 smrtnih slučajeva.

“Kako bi se spriječilo širenje virusa i daljnji porast broja oboljelih potrebno je da se svi pridržavaju mjera prevencije koje su na snazi – držanje razmaka od dva metra i izbjegavanje rukovanja i grljenja te većih okupljanja, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične/osobne higijene i higijene prostora. Odgovornim pridržavanjem propisanih mjera i preporuka štitimo sebe i druge”, poručuju iz Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva podsjećajući kako je Naredbom Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva koja je na snazi, između ostalog, obavezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenom javnom prostoru, kao i u otvorenom javnom prostoru, ukoliko na otvorenom prostoru nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra između osoba.

Vezane objave