Kantonalne bolnice Goražde
Booking.com

Duže od mjesec u Goraždu se bilježi intenzivan rast broja oboljelih od koronavirusa, a situacija se može i pogoršati u narednom periodu, kaže dr. Medina Bičo, direktorica Kantonalnog zavoda za javno zdravstvo.

Podaci zavoda nisu nimalo optimistični pa je u protekloj sedmici od ukupno 341 testiranog uzorka 121 bio pozitivan na covid-19, što znači da je udio pozitivnih testova oko 40 posto, što je veliki broj u odnosu na broj testiranih.

“Deset je upućeno na bolničko liječenje, većinom s teškim upalama pluća. Trenutno su hospitalizirane 22 osobe, od kojih 20 u Sarajevu, jedna u Općoj bolnici, a ostale u KCUS-u, dok su dvije osobe na liječenju u Kantonalnoj bolnici Goražde. Oko 20 posto hospitaliziranih je vakcinisano, dok ostali nisu. Uglavnom, kod oboljelih vakcinisanih se razvije dosta blaža klinička slika i velika je razlika između vakcinisanih i nevakcinisanih. Do sada nismo imali slučajeve da su hospitalizirane osobe koje su primile booster dozu, što dovoljno govori o značaju vakcinacije”, kaže dr. Bičo.

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije krizni štab je preporučio uvođenje restriktivnijih mjera, smanjenje dozvoljenog broja za okupljanja u zatvorenom i otvorenom prostoru, zabranu javnih okupljanja, a zatražen je i pojačan inspekcijski nadzor u poštivanju mjera.

“Moramo biti odgovorniji. U narednom periodu ćemo imati povećan broj pacijenata kojima je neophodna hospitalizacija, tako da će, vrlo izvjesno, i izolatorij u Đačkom domu biti stavljen u funkcij. Kada je riječ o nivou prijenosa u zajednici, BPK nalazi se na broju 4, sada je incidenca znatno veća i iznosi 558, što govori da se nalazimo u zaista složenoj situaciji. Bilježe se velike gužve u covid ambulanti, veliki je broj pacijenata s respiratornim tegobama, a sve to znači i dodatni pritisak na zdravstvo”, ističe dr. Bičo.

Trenutno je 169 pozitivno na koronavirus, dok se u izolaciji nalaze 364 osobe. Do sada je na području BPK prvom dozom vakcinisano 9.238 ili 51,3 posto od ukupnog broja punoljetnih građana, drugu dozu primilo je 8.633 i treću 618 osoba.

“Raste interesovanje za treću dozu, dok je za prvu znatno manje, a s obzirom na to da imamo još uvijek starijih osoba i hroničara koji nisu vakcinisani, bila bih najsretnija da je povećan broj za prvu dozu”, ističe Bičo.

Vezane objave