U Hercegovini naglo povećanje broja zaraženih

82
Booking.com

U Hercegovini naglo povećanje broja oboljelih od Kovida-19 u posljednjih 15 .Stanje je gotovo alarmantno u Gacku i Nevesinju.

Redovi pred kovid ambulantama, laboratorijama i rendgenima. Uobičajene tegobe i simptomi upućuju na virus korona.

Samo u Gacku, od početka pandemije, zvanično je zaraženo više od deset odsto stanovništva. Trenutno su aktivna 223 slučaja, među kojima i jednomjesečna beba.

Samo danas na bolničko liječenje u Trebinje poslano je sedam pacijenata, najviše u jednom danu od početka pandemije.

– Situacija je zaista zabrinjavajuća zato što pacijenti nisu ispoštovali mjere i nisu se vakcinisali. Ima i vakcinisanih koji su oboljeli – izjavio je specijalista porodične medicine u Domu zdravlja Gacko Srđan Kravić.

Najveći uzrok su, doktor Kravić, porodična i javna okupljanja.Slično je i u Nevesinju gdje kroz kovid-ambulantu dnevno prođe više desetina pacijenata. Danas je testirano više od 30.

Ono što zabrinjava jesu, nerijetko, teže kliničke slike oboljelih. Stanje je više nego zabrinjavajuće.

– Pogotovo zabrinjavajuće je to što ima mnogo omladine, od 30 i više, koji su na kiseoničkoj potpori – naglasio je direktor Doma zdravlja Nevesinje Žarko Tamindžija.

Oboljele, sa težim stanjima prosljeđuju na bolničko liječenje. U Nevesinju nema slobodnih kovid kreveta.

– Trenutno su otvorena dva odjeljenja, smješteno je 25 pacijenata, u dnevnoj bolnici 28 pacijenata, svih su životnih dobi, sa srednje teškom ili teškom kliničkom slikom – rekla je epidemiolog iz Bolnice Nevesinje Staka Milović.

Medicinski kadar uključen u kovid timove radi bez prekida, i na izmaku je snaga.

– Ambulante su pune, laboratorija radi od 7.00 časova, dnevno bude 40-50 pacijenata – izjavio doktor Kravić.

– Јa vidim da ljudi koji se ovdje testiraju, posebno omladina, ide u kafanu i piju kafu, sjede, i onda im je neko kriv – istakao je Tamindžija.

Broj hospitalizovanih u trebinjskoj bolnici, gdje je najviše stanovnika Gacka, raste iz časa u čas, i prešao je brojku od 50 pacijenata.

Osim postojećeg kovid odjeljenja, u kovid režim prešla su odjeljenja urologije i pedijatrije.

Vezane objave