Screenshot 2020 05 03 Svi Koji žele Ući U Hrvatsku Moraju Biti Testirani Na Koronavirus, Test Ne Smije Biti Stariji Od 24 S[...]

Građani Hrvatske u Srbiju mogu da uđu bez ikavog ograničenja, ali građani Srbije koji bi tamo da otputuju na ljetovanje, ne mogu tek tako da sjednu u autobomil i otisnu se put Jadrana.

Kako je objavljeno na sajtu Vlade Hrvarske na kome se prate sve aktuelne teme vezane za covid – koronavirus.hr, bez ograničenja u ovu zemlju za sada mogu da uđu državljani 10 zemalja, ali među njima nema Srbije.

Na tom, “povlašćenom” spisku, gdje su posljednje izmjene unijete 15. juna, jesu Slovenija, Mađarska, Austrija, Češka, Slovačka, Estonija, Litvanija, Letonija, Njemačka i Poljska, prenosi Blic.

Kako sa navodi na ovom sajtu Vlade Hrvatske, Štab civilne zaštite te zemlje 28. maja donio je odluku kojom nekoliko država članica Evropske unije, zbog zadovoljavajuće epidemiološke situacije, neće morati prilikom ulaska posebno da dokazuju razlog svog ulaska – da li dolaze poslovno, turistički…

Oni mogu da ulaze pod istim uslovima kao i prije pojave COVID-19, ali i dalje uz epidemiološku kontrolu, i uz obavezu pridržavanja opštih i posebnih preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Prilikom ulaska u Hrvatsku državljani ovih zemalja, samo se evidentiraju uz prikupljanje dodatnih podataka (mesto odredišta, broj mobilnog telefona i e-mail adresa), radi eventualne potrebe kontaktiranja iz epidemioloških razloga. Potrebno je da ispune i određeni obrazac i da ostave svoje podatke.

I građani iz drugih zemalja EU, među kojima su i srpski državljani, mogu da uđu u Hrvatsku, ali će morati da dokažu razlog za ulazak u zemlju – da li imaju neki poslovni dogovor, ekonomski, turistički ili lični razlog.

S obzirom na to da je sezona ljetovanja, najviše je onih koji se interesuju za turističku posetu.

A za takav odlazak u Hrvatsku, našim građanima, kao i ostalima koji nisu na onom spisku od 10 zemalja, potrebno je da predoče potvrdu o rezervaciji smještaja u nekom smeštajnih objekata u Hrvatskoj.

To može da bude vaučer, ugovor o iznajmljivanju kampa i slično. Znači, morate da imate dokaz da ste već unapred rezervisali ili platili deo da biste mogli da uđete.

Ovo očigledno znači da, bar za sada, ne možete da otputujete kod prijatelja koji recimo ima kuću na moru, jer morate da imate određeni dokaz, ugovor, potvrdu ili vaučer, da ste smeštaj rezervisali.
Strogi uslovi

Za sve koji nisu na spisku zemalja čiji građani mogu bez ograničenja da uđu u Hrvatsku, tako, važe strogi uslovi.

Na sajtu koronavirus.hr se još neki uslovi pod kojima strani državljani mogu da uđu u Hrvatsku:

1.Vlasništvo nad nekretninom ili brodom

Moraju da poseduju dokumentaciju koja dokazuje vlasništvo nad nekretninom koja se nalazi u Hrvatskoj ili morskim brodom, jahtom i slično (to može da bude i vlasnik zakupa) ili ako putuje na sahranu u Hrvatsku (i poseduje odgovarajuću dokumentaciju koja to dokazuje).

Ako je ispunjen bilo koji od ovih uslova, tim stranim državljanima dopušten je prelazak državne , registrovani su i zabeležiće će se mesto odnosno adresa gde će boraviti ili gde se nalazi nekretnina, odnosno brod, zajedno s kontakt brojem telefona i vremenom boravka – uključujući datum kada planiraju da napuse Hrvatsku.

2.Dokaz o pozivu na sastanak

Moraju da imaju dokumentaciju koja dokazuje poziv od strane poslovnog subjekta u Hrvatskoj, razlog zbog kojeg se zahteva njihova poseta Hrvatskoj ili poziv na poslovni sastanak.

I za ove putnike koji prelaze granicu, potrebno je da ostave adresu gdje će boraviti, kontakt broj telefona i trajanje boravka – uključujući datum kada planiraju da napuste Hrvatsku.

3.Najava mejlom

Svi ostali strani državljani koji imaju poslovni razlog koji nije moguće predvideti i koji nemaju odgovarajuću dokumentaciju treba da pošalju “svoju nameru prelaska državne ” (ulazak u Republiku Hrvatsku) na e-mail adresu uzg.covid@mup.hr i na njihov će biti odgovoreno u najkraćem mogućem roku.

Takođe, moguće je ispuniti online obrazac i proveriti Q&A u vezi s gore navedenim.
Kako je ka drugim morima

Što se ostalih nama blizu država tiče, a koje takođe imaju more ili su na putu do mora, naši državljani konačno od 15. juna nesmetano mogu da uđu u Grčku preko sa Bugarskom, mada su oni koji su se baš tog dana zatekli na granicama preživeli pakao neizvesnosti i oprečnih informacija.

Podsjetimo, za taj dan, tačno od 23 sata, bilo je najavljeno otvaranje bugarsko-grčke , ali je onda iznenada stigla vest da naši državljani neće moći u Grčku sve do 1. jula. Nakon cjelodnevnih pregovora, našima je ipak dozvoljeno da uđu u ovu zemlju, a to je nastavilo da važi i dalje.

U Bugarsku naši državljani nesmetano ulaze još od 1. juna. Tada je trebalo da budu otvoreni i granični prelazi sa Severnom Makedonijom, ali je ova zemlja produžila policijski čas i odložila otvranje granica zbog pogoršane epidemiološke situacije. Onda su prije tri dana donijeli odluku da se može proći kroz njihovu zemlju, ali da od ulaza do izlaza ne smije da prođe više od pet sati. Međutim, najpopularniji granični prelaz između Sjeverne Makedonije i Grčke – Bogordica/Evzoni, nije otvoren, osim za transportni saboraćaj.

Naši građani tako, koji žele put Grčke, ipak moraju da biraju da idu preko Bugarske.

Vezane objave