Postupajući pod nadzorom tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, policijski djelatnici SIPA, u saradnji s MUP-om RS PU Istočno Sarajevo, izvršili su presretanje i zaplijenu oko 900 kilograma opojne droge marihuana-skunk, u kamionu crnogorskih registarskih oznaka.Akcija je realizirana u ranim jutarnjim satima, kada su na lokalitetu Krupac u Istočnom Sarajevu, zaustavljena dva kamiona s prikolicama i putničko motorno vozilo.

Pretresom zaustavljenih vozila, u jednom kamionu pronađena je velika količina opojne droge marihuana-“skunk”, upakovana u više različitih paketa. Prema preliminarnim procjenama, radi se o količini od oko 900 kg opojne droge, što je najveća zaplijena narkotika ikad realizirana na području BiH.

Opojna droga bila je namijenjena ilegalnom narko-tržištu BiH, a zaplijenjena opojna droga na ilegalnom tržištu u BiH dostiže cijenu od više od dva miliona KM, dok je njena cijena na ilegalnom tržištu u zemljama EU, višestruko veća.

Tokom akcije slobode je lišeno pet osumnjičenih osoba, državljana Crne Gore, koji će biti predati postupajućem tužitelju, koji će nakon ispitivanja osumnjičenih odlučiti o daljim aktivnostima u predmetu.

Osumnjičene osobe su pod istragom zbog kaznenih djela organiziranog kriminala.

Tokom akcije ostvarena je izuzetna koordinacija i suradnja između Tužiteljstva BiH i policijskih agencija koje su sudjelovale u akciji, saopćeno je iz tog tužiteljstva.