Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov američki kolega Donald Tramp razgovarali su telefonom o bilateralnim odnosima i važnim međunarodnim pitanjima, između ostalog i o situaciji na Korejskom poluostrvu, saopštila je pres-služba Kremlja.„Drugog maja je održan telefonski razgovor Vladimira Putina i predsjednika SAD Donalda Trampa. Razgovarano je o nizu aktuelnih pitanja u vezi sa saradnjom dveju zemalja na međunarodnoj sceni. Naglasak je stavljen na perspektivu koordinacije akcija Rusije i SAD u borbi protiv međunarodnog terorizma u kontekstu sirijske krize“, navodi se u saopštenju.

„Dogovoreno je da se intenzivira dijalog između šefova spoljnopolitičkih resora dviju zemalja kako bi se pronašle varijante kojima može da se ojača režim prekida vatre, da bude stabilniji i kontrolisaniji. Cilj je stvaranje uslova za pokretanje realnog procesa rješavanja krize u Siriji. Ima se u vidu da će ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov i državni sekretar SAD Reks Tilerson operativno informisati lidere o postignutom napretku u ovom pravcu“, naveli su u pres-službi Kremlja.

Putin i Tramp su razgovarali i o stvaranju „zona bezbjednosti“ u Siriji i dogovorili se da sve strane da preduzmu napore kako bi se stavila tačka na stradanja sirijskog naroda, navodi se u saopštenju Bijele kuće na kraju telefonskog razgovora dvojice lidera.

Predsjednici su se složili da je potrebno nastaviti telefonske kontakte i organizovati lični sastanak za vrijeme samita G20 koji će se 7. i 8. jula održati u Hamburgu.

Dva lidera su razgovarala kako na najbolji da se riješi opasna situacija na Korejskom poluostrvu.

„Detaljno je bilo govora i o opasnoj situaciji na Korejskom poluostrvu. Vladimir Putin je pozvao na uzdržanost i smanjenje nivoa napetosti. Dogovoreno je da se zajednički radi na diplomatskom rješenju kompleksnog problema“, navodi se u saopštenju.

Bijela kuća je razgovor dvojice lidera okarakterisala kao „vrlo dobar“.

(Sputnjik)

Vezane objave