Pripadnici Jedinice granične policije Bijeljina 30.6.2017. spriječili su ilegalni prelazak državne granice pet državljana Afganistana, među kojima četiri maloljetnika. Ilegalni migranti otkriveni su u kamionu registarskih oznaka Republike Srbije prilikom ulaska u na Međunarodnom graničnom prijelazu Rača. U kamionu su prevožene automobilske gume iz Republike Srbije u BiH.
Granična policija intenzivnije pregleda teretna motorna vozila prilikom ulaska iz Republike Srbije i Crne Gore, što je doprinijelo poboljšanim rezultatima u otkrivanju ilegalnih migranata koji pokušavaju koristiti kao tranzitno područje u namjeravanom odlasku u zemlje EU. Otkriveni Afganistanci vraćeni su u Republiku Srbiju u skladu sa Sporazumom o readmisiji.
Podsjećamo, pripadnici JGP Bijeljina 28.6.2017. otkrili su još pet državljana Afganistana.
JGP Bijeljina u 2017. godini u 10 slučajeva otkrila je 58 ilegalnih migranata, od čega 35 državljana Pakistana, 20 Afganistana, dva Indije i jednog Sirije.

Oduzeti falsificirani dokumenti

Pripadnici JGP Bijeljina na MGP Popovi 29.6.2017. prilikom izlaska iz od državljanina Republike Srbije oduzeli su vozačku dozvolu Republike Austrije zbog postojanja osnova sumnje da je falsificirana. Protiv M.M. (1985.) Okružnom tužilaštvu u Bijeljini bit će podnijet izvještaj zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo „falsificiranje isprave“. Na MGP Orašje 28.6.2017. prilikom kontrole automobila registarskih oznaka Kraljevine Švedske kojim je upravljao državljanin Republike Albanije službenici GPBiH utvrdili su da posjeduje falsificiranu međunarodnu vozačku dozvolu. Dozvola Republike Albanije privremeno je oduzeta, a Y.K. (1990.) predat Službi za poslove sa strancima.

Kolumbijci bez viza vraćeni u Hrvatsku

Na MGP Bijača pripadnici JGP Doljani 29.6.2017. odbili su ulazak u šest državljana Kolumbije, među kojima i jednom maloljetniku. Državljani Kolumbije vraćeni su u Republiku Hrvatsku zbog neposjedovanja viza za ulazak i boravak u BiH.

Vezane objave