Vlada Kantona Sarajevo danas je prihvatila prijedlog Kriznog štaba Ministarstva zdravstva o produženju trenutnih restriktivnih mjera do 12. aprila, saznaje Klix.ba.

Kako smo već najavili, mjere kojima rok ističe u subotu, 3. aprila, bit će produžene.

To znači da do 12. aprila u Kantonu Sarajevo neće raditi ugostiteljski objekti, kladionice, bazeni, teretane, sportski i spa centri. Ipak, kafićima i restoranima je ostavljena mogućnost šalterske prodaje i dostave.

Policijski sat je na snazi od 21:00 do 5:00, kao i u ostatku Federacije BiH.

Iako blago opada broj novozaraženih, mjera je donesena s obzirom na to da je i dalje veliki priliv pacijenata na bolničko liječenje.

U protekla 24 sata u Kantonu Sarajevo su potvrđena 384 nova slučaja koronavirusa, dok se u istom periodu 601 osoba oporavila od Covid-19 infekcije.

Nažalost, jučer je preminulo 20 pacijenata koji su bili zaraženi ovim virusom. Proteklog dana je na koronavirus testirano 1.455 osoba.

Kanton Sarajevo danas bilježi 4.442 aktivna slučaja Covid-19 infekcije. Ukupan broj zaraženih je 48.550, a ukupan broj izliječenih je 43.176. su 7.444 sugrađanina u samoizolaciji.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 470, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 782.

Lockdown se pretežno odnosi na poslovne subjekte kojima se ovim mjerama zabranjuje rad u navedenom periodu, a izuzeti su sljedeći poslovni subjekti:

*trgovine prehrambenim proizvodima i pekare

*apoteke

*benzinske pumpe

*prodavnice hrane za životinje

*specijalizovane prodavnice medicinskih sredstava, veterinarskih proizvoda i opreme

*subjekti koji obavljaju djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi

*subjekti koji obavljaju veterinarske djelatnosti

*kantonalna javna komunalna preduzeća i kantonalna javna preduzeća

*aerodrom

*kopneni prijevoz i ostale pomoćne djelatnosti u prijevozu

*hoteli i sličan uz posluživanje hrane samo za goste koji imaju prijavljen boravak

*subjekti koji se bave proizvodnom djelatnosti

*subjekti koji se bave pogrebnim i srodnim djelatnostima

*gradilišta

Također, prema odredbi Vlade KS, u ovom periodu dozvoljava se rad javnih kuhinja, priprema i dostava hrane i pića uz poštivanje higijenskih i epidemioloških mjera. Sportska takmičenja i treninzi na otvorenom su dozvoljeni, ali bez prisustva publike.

Vezane objave