Booking.com

Uhapšen je Damir Hadžić, bivši načelnik Općine Novi Grad, kao i Kasim Zulum vještak građevinske struke, u nastavku akcije Blok. Hadžića se tereti da je nezakonito omogućio isplatu milion maraka ranije osumnjičenom u ovoj akciji, Esedu Radeljašu.

Policija je izvršila pretres u stanu Damira Hadžića, nakon čega je priveden. Poslije toga, pretresena je i Hadžićeva imovina na Faletićima.

“Damir Hadžić osumnjičen je za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja. KS tereti ga da je iz općinskog budžeta nezakonito omogućio isplatu od preko milion KM osumnjičenom Esedu Radeljašu”, kažu iz Tužilaštva KS.

Esedu Radeljašu je 2006. dodijeljeno općinsko zemljište, i to bez javnog poziva, u Nedžarićima za koje je platio naknadu od 44 hiljade KM. Pravo na zemljište mu je oduzeto 2010. zato što nije ispoštovao obaveze i u predviđenom zakonskom roku izgradio poslovni objekat. Radeljaš je nakon toga od Općine Novi Grad zatražio odštetu, na osnovu čega mu je isplaćeno milion maraka. Načelnik Općine tada je bio upravo Hadžić, kadar SDP-a. Iz ove stranke kažu da podržavaju nezavisan rad pravosuđa.

“Svako od nas da nosi svoj dio odgovornosti, očekujući od njih da rade profesionalno, stručno, u skladu sa sa ustavom i zakonom, a da ti postupci nisu postupci koji su pokušaj traženja ekvivalenta, pa da se politički rasporedi prema onome kako neko koristeći svoju funkciju pokušava uraditi”, reakcija je iz SDP-a .

U ovoj akciji uhapšen je i sudski vještak građevinske struke, Kasim Zulum. Zuluma se sumnjiči da je zloupotrijebio ovlasti vještaka pri procjenjivanju vrijednosti spornog zemljišta.

Vezane objave