Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su 04.07. i 05.07.2017. godine, u okviru dvije zasebne operativne akcije kodnih naziva „Delta“ i „Rogoj“, slobode lišili ukupno pet lica zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična djela u vezi sa neovlaštenim prometom opojnih droga.
Tokom realizacije operativne akcije „Delta“, slobode su lišena dva lica, inače državljani Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo međunarodni organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama. Prilikom pretresa navedenih lica, pronađeno je i privremeno oduzeto oko 3 kg materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu heroin, čija se vrijednost procjenjuje na oko 75.000 EUR-a. Prema rezultatima istrage, opojna droga prokrijumčarena je iz u Bosnu i Hercegovinu i bila je namjenjena tržištu zemalja Europske unije. Navedena lica su, nakon kriminalističke obrade, predata u nadležnost Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.
Prilikom realizacije operativne akcije „Rogoj“, na području Kantona i opštine Foča, slobode su lišena tri lica, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga. U toku pretresa, pronađeno je i privremeno je oduzeto oko sedam kilograma zeljaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu marihuanu. Nakon kriminalističke obrade, lica lišena slobode, su predata Kantonalnom tužilaštvu Kantona na dalje postupanje

Vezane objave