Korona Virus Srbija 830x0

Uprkos apelima ljekara, patrijarha Irineja i vrha države, u pojedinim crkvama u i Srpskoj danas je održana Vaskršnja liturgija uz prisustvo vjernika.

Na društvenim mrežama pojavili su se slike i video snimci iz crkve u Kragujevcu i kripte hrama Svetog Save u Beogradu.

Na njima se vidi veći broj vjernika dok čekaju da uđu u crkvu kako bi se pričestili. Da skandal bude veći, pričest je vršen jednom kašičicom i čašom. Inače, usljed mjera zabrane okupljanja u Srbiji, Vaskršnja liturgija je emitovana na kanalu javnog servisa zbog epidemije virusa, prenosi Blic.Pojava vjernika u crkvama i sam čin pričesta istom kašikom izazvala je negativne komentara na društvenim mrežama.


– Ovo je nevjerovatno! Moje kolege koje rade u kovid bolnicama ne idu kući! Mnogi od njih borave u improvizovanom smještaju, zbog straha da ne zaraze svoje porodice. Ja ne u kovid bolnici, ali svako malo, i o tome mogu da posvjedoče i druge kolege iz sličnih bolnica, “zaluta” neko pozitivan. Mi nemamo adekvatnu opremu za te situacije. Svako od nas je u riziku, mnogi su se zarazili. Moja kćerka i moj muž su otišli van Beograda, da ih ne izložila riziku. Sama sam za Uskrs. Sama sam svaki dan kada ne radim. Zašto!?Većina pravoslavnih crkava pozvala je vjernike da se pridržavaju mjera uvedenih zbog suzbijanja korona virusa, da ne idu u hramove, već da uskršnje liturgije prate preko televizije.Njegova svetost arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpski gospodin Irinej je, uoči Vaskrsa, u ekskluzivnom vaskršnjem za Blic poručio vjernicima da je neophodno “slušati mudre savjete” stručnjaka i da će, kad prođe opasnost od zaraze, moći da se mole i u svom domu i u crkvi.

– Slavićemo Vaskrs onako kako možemo da ga slavimo. Činjenica je da nas je posjetila jedna strašna bolest, epidemija koja je zahvatila ne samo naš narod nego čitav svijet. Nadležni i upućeni u te probleme imaju svoje mišljenje i to izražavaju u vidu opomena narodu i to sigurno uvažiti, slušati i primijeniti – rekao je patrijarh Irinej.

Related posts