Proslavljeni režiser Emir Kusturica promovisao je danas u Pragu svoju knjigu “Sto jada”, u kojoj je u šest priča prikazao život u Jugoslaviji u posljednjim decenijama prije raspada te države, te najavio da će do kraja godine u ovom gradu biti prikazan i njegov film “Na mliječnom putu”.
“U njihovoj centralnoj knjižari firma `Garmond`, koja je izdala knjigu, organizovala je veliki susret sa ljubiteljima moje književnosti. Bilo je negdje oko 200, 300 ljudi, obavljen je razgovor i potpisivanje knjige”, rekao je Kusturica Srni.

On je naglasio da je ovo samo nastavak priče započete prije dvije godine kada je “Garmond” izdao njegovu prvu knjigu “Smrt je neprovjerena glasina”.

“To je dobro i zbog toga što su film `Na mliječnom putu`, koji je začet u knjizi `Sto jada`, otkupili i ovdje će biti prikazivanje do kraja godine”, rekao je Kusturica.

On kaže da je sve ovo nastavak priče iz perioda kada je u Pragu studirao filmsku režiju i istakao da se tada zapravo na studijama sticalo šire obrazovanje i uspostavljala veza sa kulturom kao opštim pojmom.

“To je danas samo podsjećanje na to zlatno vrijeme kad smo nekoliko tadašnjih Jugoslovena i ja stigli u Prag i započeli tu komunikaciju”, naglasio je Kusturica.

Knjiga simboličnog naslova “Sto jada”, objavljena 2013. godine, u šest autentičnih, provokativnih i duhovitih priča, osobenim stilom, crnohumornim dijalozima, istinitim doživljajima, nepredvidivim obrtima, čitaocima nudi toplu, ljudsku sliku poslednjih decenija prošlog vijeka. Nesvakidašnje literarno djelo sastavljeno je od uzbudljivih, maštovitih priča koje se odmotavaju kao dobar film.

Kusturica je u oktobru 2010. godine objavio svoju prvu knjigu “Smrt je neprovjerena glasina”. U sedamnaest poglavlja, u sedamnaest autentičnih, uzbudljivih, nevjerovatnih i provokativnih priča, proslavljeni srpski režiser otvara porodični album, ispisuje svoju biografiju i oslikava drugu polovinu 20. i prvu deceniju 21. vijeka.