Republika Srpska je za početak nabavila 2.000 doza ruske vakcine Sputnik V protiv koronavirusa. Trideset osoba je imunizirano od petka ujutru do subote navečer.
Količina od 2.000 doza je dovoljna za imunizaciju hiljadu osoba. Kako je potvrđeno za Klix.ba vakcinu je zaključno s danas primilo 30 osoba.

“Ukupno 30 osoba je primilo vakcinu, a sutra se nastavlja vakcinacija u Bijeljini”, rekao je za Klix.ba direktor Instituta za javno zdravstvo RS-a Branislav Zeljković.

No uprkos što je hiljadu vakcina već dostupno u RS-u, samo njih 30 je primilo vakcinu u Banjoj Luci. Vakcinacija je zvanično i svečano započela u petak.

Mmedicinari iz RS uveliko se prijavljuju za imunizaciju u Beogradu, glavnom gradu Srbije, iako je 970 vakcina dostupno u RS-u, što je potvrdio ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin.

Vulin je najavio da će pet hiljada medicinkih radnika iz Republike Srpske otputovati u Srbiju da primi vakcinu protiv koronavirusa. Oni će biti vakcinisani u Loznici, Sremskoj Mitrovici i Beogradu.

S obzirom da je Srbija odlučila donirati 5.000 vakcina RS-u, zbog nemogućnosti uvoza, najavljeno je da će medicinari ići u susjednu zemlju da prime vakcinu.

Ruska vakcina se može čuvati na tempreaturi od -18 stepeni Celzijusa do 6 mjeseci, a na temperaturi od +2 do +8 do dva mjeseca. Primjena vakcine nakon otvaranja pakovanja moguća je za nekoliko minuta jer se na ovoj temperaturi vakcina ne zamrzava previše.