Bolnica Istočno Sarajevo, povodom obilježavanja mjeseca podizanja svijesti u borbi protiv raka dojke, organizovala je besplatne preglede i konsultacije za sve zainteresovane pacijentkinje, a za tri dana otkriven je samo jedan slučaj gdje se sumnja na postojanje karcinoma.
Besplatne preglede u Kabinetu za bolesti dojke ove sedmice obavlja primarijus doktor Milorad Šupić, koji je istakao da se akcija preventivnih pregleda organizuje svake godine, te da je odziv veliki.

Podsjećajući da se akcija preventivnih pregleda u ovoj bolnici sprovodi već treću godinu, on je naveo da u toku sedmice kada se organizuju akcije javi između 350 i 400 žena.

Šupić je iznio podatak da se sve više mladih osoba javlja na te preglede, što znači da akcije imaju rezultat u smislu prevencije i zaštite žena kada je riječ o karcinomu dojke.

“Kada smo počeli ove preglede imali smo poražavajuće podatke jer smo jedne godine na oko 350 pregleda otkrili šest karcinoma dojke”, rekao je on.

Šupić je dodao da se taj broj iz godine u godinu smanjuje, tako da je ove godine u prva tri dana akcije otkriven samo jedan slučaj, gdje se sumnja na postojanje karcinoma, što je ohrabrujući rezultat.

Navodeći da se u Kabinetu za bolesti dojke godišnje pregleda između 1.000 i 1.100 žena, Šupić je rekao da je na ovim prostorima registrovano između 38 i 43 žene oboljele od raka dojke.

Prema njegovim riječima, najmlađa pacijentkinja kojoj je u ovoj bolnici otkriven rak dojke imala je 24 godine, a najstarija 85 godina.

“Možemo da uradimo sve pretrage koje se tiču kancera dojke – od pregleda, radiološke dijagnostike, patohistološke dijagnostike do onkološke terapije. Jedino ne radimo zračnu terapiju, a u takvim slučajevima pacijentkinje šaljemo na Klinički centar u Banjaluci”, istakao je Šupić.

On je rekao da je karcinom dojke češći kod žena nego kod muškaraca, te da su ove godine registrovana dva karcinoma kod muškaraca.

Šupić je napomenuo da je samopregled osnovni vid kontrole, te da bi žena trebalo da svaka dva mjeseca izvrši takav pregled, te dodao da su najugroženija grupa žene starije od 50 godina.

Tokom akcije 2014. godine pregledano je 300, a prošle godine oko 400 pacijenata.

Oktobar je međunarodni mjesec prevencije karcinoma dojke. Različitim manifestacijama i aktivnostima tokom ovog mjeseca nastoji se potaknuti i povećati svijest ženske populacije o učestalosti i težini ovog oboljenja.

SRNA