Korona 5

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 časa, u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske i Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, izvršeno je testiranje 735 laboratorijskih uzoraka, a novi virus (SARS-CoV-2) potvrđen je kod još 24 osobe u Republici Srpskoj.
Riječ je o dvanaest muškaraca i dvanaest žena. Jedan je mlađe životne dobi, devet muškaraca je srednje životne dobi i dvije osobe su starije životne dobi. Pet žena je mlađe životne dobi, tri su srednje i četiri žene su starije životne dobi,

Prema mjestu prebivališta, deset je iz Banjaluke, po tri osobe su iz Laktaša, Broda i Doboja, po dvije iz Čelinca i Gradiške i jedna osoba je iz Drinića.

Kod devet osoba je utvrđeno da se radi o bliskom kontaktu sa licima kod kojih je ranije potvrđeno prisustvo novog virusa korona, dok kod ostalih nije navedena jasna epidemiloška veza sa pozitivnim slučajem. Dvije osobe su hospitalizovane u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske.

U protekla 24 časa testirano je 80 zdravstvenih radnika Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske čiji su nalazi negativni. Pozitivan test na virus korona potvrđen je kod jednog doktora Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske. Svi testirani radnici iz drugih zdravstvenih ustanova su negativni na novi virus korona.

U okviru aktivnog nadzora u protekla 24 časa testirano je ukupno 130 vaspitača o osoblja dječijih vrtića u Banjaluci i Čelincu. Prethodni dan testirano je 39 radnika u predškolskim ustanovama u Prijedoru i Čelincu i ovi nalazi su takođe negativni. Epidemiološki nadzor ustanova za predškolsko obrazovanje se nastavlja.

Testirano je i 89 osoba iz lokalnih karantina ili objekata za izolaciju. Pozitivan test na virus korona potvrđen je kod jedne osobe iz karantina u Čelincu.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 1.129 slučajeva virusa korona, od posljedica COVID 19 preminule su 74 osobe, a oporavila se 461 osoba.

U Republici Srpskoj do sada je na novi virus korona (SARS-CoV-2) testirano ukupno 18.442 osobe.

U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske ukupno se liječi 129 osoba sa potvrđenim prisustvom ili sumnjom na prisustvo korona virusa. Na Odjeljenju COVID 19 hospitalizovano je 44 pacijenta teže kliničke slike, dok su u izolaciji tri pacijenta.

Kod dva pacijenta zdravstveno stanje zahtijeva respiratornu podršku, tri osobe su na neinvanzivom modu mehaničke ventilacije, dok tri osobe dišu uz podršku kiseoničke maske. Na Odjelu hirurgije (stara lokacija UKC) su 23 pacijenta sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom i na Odjelu pulmologije (stara lokacija UKC) je 51 pacijent sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom.

U ostalim bolnicama u Republici Srpskoj hospitalizovano je ukupno 84 pacijenata.

U Bolnici „Sveti Apostol Luka“ u Doboju zbrinuto je 55 pacijenata sa COVID 19 oboljenjem, u Opštoj bolnici Trebinje devet osoba, u Bolnici „Srbija“ u Istočnom Sarajevu jedna osoba, u Bolnici „Doktor Mladen Stojanović“ u Prijedoru osam pacijenta, i po šest pacijenata u Bolnici i u Univerzitetskoj bolnici .

Kada su u pitanju objekti za izolaciju u kojima se nalaze osobe kod kojih je potvrđen test na novi virus korona, a simptome COVID-a 19, u Studentskom centru „Nikola Tesla“ u Banjaluci nalazi se 195 osoba, u Studentskom domu u Trebinju dvije i u Domu učenika u Bijeljini jedna osoba.

U objektima za izolaciju u Zvorniku, Istočnom Sarajevu, Palama i Foči nema smještenih osoba.

U Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom je 4.021 osoba, a nadzor je završen kod 25.415 osoba.

Na sedam graničnih prelaza je, u Republiku Srpsku tokom 24 časa, ukupno ušlo 127 osoba, 147 osoba je izašlo iz karantina i upućene su u lokalne karantine u opštinama, a trenutno se u karantinima na sedam graničnih prelaza nalazi ukupno 10 osoba.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske još jednom podsjeća građane da se strogo pridržavaju propisanih mjera u cilju suzbijanja širenja novog virusa korona.

Related posts