Lejla Rešić Vlada Rs

Stanje na tržištu Republike Srpske je normalno kada je riječ o snabdjevenosti osnovnim životnim namirnicama“, izjavila je danas u Banjaluci ministar trgovine i turizma Suzana Gašić.

Gašićeva je istakla da ne postoji strah da širenje virusa korona može dovesti do nestašice životnih namirnica i da nema potrebe za panikom i nabavkom zaliha. „Roba ide bez problema preko granica, a stanje zaliha kod trgovaca je uredno i mogu da odgovore zahtjevima tržišta. Ukoliko se i dogodi da su u nekom trenutku police prazne jedini razlog za to je da radnici nisu uspjeli da ih popune. Imali smo u nekim lokalnim zajednicama povećanu potražnju osnovnih životnih namirnica i veće gužve, ali nema potrebe za takvim postupanjem. Trgovci su nas uvjerili da je stanje njihovih zaliha uredno i da mogu da odgovore zahtjevima tržišta“, rekla je Gašićeva.

Prema njenim riječima, i domaći proizvođači su uvjerenja da tržište Srpske nije ugroženo kada je riječ o snabdijevanju osnovnim životnim namirnicama, te da je više od 70 odsto lokalnih zajednica dostavilo podatke o stanju na tržištu koji pokazuju da je situacija uredna.

„Nastavićemo da pratimo stanje na tržištu i snabdjevenost trgovačkih objekata i bićemo u stalnoj komunikaciji sa trgovcima i lokalnim zajednicama. Ukoliko dođe do bilo kakvog poremećaja imamo načina da se nosimo sa tim. Apelujem da građani izbjegavaju stvaranje gužvi, jer time samo prave veće probleme i sebi i trgovcima“, navela je Gašićeva.

Prethodno je održan sastanak sa predstavnicima većih trgovačkih lanaca, Privredne komore i Inspektorata Republike Srpske na kojem je bilo riječi i o eventualnim zloupotrebama od strane trgovaca kada je riječ o neopravdanim poskupljenjima.

„Inspektori su na terenu. U saradnji sa republičkim Inspektoratom ćemo sprovoditi dodatne kontrole. Trgovcima smo rekli da poslovanje usklade sa trenutnom situacijom, a Vlada ima mjere i način da utiče na eventualne nepopularne pojave s ciljem stabilizacije tržišta“, istakla je Gašićeva.

Predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić rekao je da domaća prerađivačka industrija ima dovoljno kapaciteta i zaliha da nesmetano funkcioniše. On je naveo da je osnovni problem nemogućnost izvoznika da proizvode isporuče na tržište zapadne Evrope, jer se kamioni vraćaju iz Hrvatske, te da se sa Savjetom ministara BiH radi na prevazilaženju ove situacije.

Vezane objave