Dsc 5651 Web 176537708
Booking.com

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, nema novih slučajeva kod kojih je rezultat testiranja pozitivan.

U Republici Srpskoj do sada je potvrđeno 20 slučajeva pozitivnih na novi virus korona (-16, Čelinac-2, Laktaši-1 i Srbac-1).
Šeranić je istakao da je pod nadzorom 2.026 lica, a da su iz nadzora izašla 192 lica.

Prema njegovim riječima, devet lica se nalazi u izolaciji u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, a iz te zdravstvene ustanove je pušteno 28 osoba u kućnu izolaciju.

Ministar Šeranić je poslije sastanka zvaničnika RS u Banjaluci istakao da je broj zaraženih i oboljelih i dalje 20.

“Kada je riječ o posljednja dva lica koja su potvrđena juče, jedno je iz ranijeg klastera, a drugo je stigla iz inostranstva”, pojasnio je Šeranić.

Šeranić je rekao da građani Republike Srpske ne samoinicijativno da dolaze u Institut za javno zdravstvo Republike Srpske i Univerzitetski klinički centar Republike Srpske radi testiranja.

“Niko neće biti testiran ko samoinicijativno dođe, postoji jasna definicija i procedura slučaja ko se i kada testira i samo oni koji dolaze uz adekvatnu dokumentaciju nadležne zdravstvene ustanove Dom zdravlja ili UKC biće podvrgnuti testiranju”, pojasnio je Šeranić.

On je rekao da će svi građani koji danas dobiju rješenje o izolaciji na graničnom prelazu dobiti jasno uputstvo o izolaciji.

Šeranić je rekao da je danas stupila na snagu naredba po pitanju regulisanja statusa za izdavanje rješenja na granicama koja će danas biti objavljena u “Službenom Glasniku Republike Srpske”.

“Vozač vozila u međunarodnom transportu, ako se radi o stranom vozaču, dobija rješenje o izolaciji u samoj kabini vozila. Poslodavac je na utovaru i istovaru robe dužan da obezbijedi minimalne uslove, poštujući sve mjere dezinfekcije za boravak tog vozača u samom vozilu”, pojasnio je ministar Šeranić.

On je rekao da u slučaju da se radi o domaćem vozaču, taj vozač dobija rješenje o samoizolaciji u svojoj kući na mjestu prebivališta i dužan je da se ponaša u skladu sa svim mjerama izolacije.

Ministar Šeranić je rekao da je ovom naredbom definisan i rad poslovnih subjekata koji zapošljavaju lica koja se nalaze u pograničnim zonama i koja dnevno prelaze , ističući da je tu jasno definisano šta su oni dužni da pokažu inspektoru na granici kako ne bi dobijali rješenja o samoizolaciji, a mogli da obavljaju redovno svoju poslovnu djelatnost i posao.

On je rekao da je ovom naredbom definisan i prolaska sanitetskih vozila u slučaju prevoza pacijenata na pružanje zdravstvene usluge u zemlje van Republike Srpske.

Ministar Šeranić je rekao da građani moraju da se ozbiljno ponašaju u skladu sa preporukama institucija Republike Srpske.

On je dodao da maske da nose samo bolesna lica i oni koji takvim licima pružaju njegu.

“Za poslodavce i građane je važno da onaj ko je bolestan ostaje kući. Molim poslodavce da radnike koji imaju temperaturu ne šalju samoinicijativno na testiranja, očekujući određenu potvrdu o negativitetu kako bi ih ponovo vratili na posao. Bolesne osobe da ostanu kući, bez obzira da li se radi o gripu, respiratornom virusu ili bilo čemu drugom”, pojasnio je ministar Šeranić.

Ministar Šeranić je dodao da se svi nesavjesni građani prijavljuju inspekciji, koja kontroliše status onih kojima je određena izolacija.

Vezane objave