U Srpskoj godišnje bude otkriveno preko 5. 000 novih slučajeva karcinoma, što znači da svakog 14 ljudi u Srpskoj sazna da ima karcinom, a više od 7. 000 oboljelih se svake godine liječi od posljedica malignih bolesti. U Institutu za javno zdravstvo RS kažu da su malignomi među vodećim uzrocima umiranja i obolijevanja među stanovništvom Srpske.

– Najučestalije lokalizacije malignih bolesti kod ženskog pola su karcinom dojke – 33,5 odsto, grlića materice – 22,9 i debelog crijeva i rektuma – 16,7 odsto, a kod muškaraca karcinomi dušnika, bronha i pluća – 17,9, kolona i rektuma – 12,9 i karcinomi prostate – 9,6 odsto – kaže specijalista socijalne medicine u IJZ Slađana Šiljak.

Dodaje da su vodeći rizični faktori za nastanak malignih bolesti upotreba duvana, alkohola, gojaznost i nedostatak fizičke aktivnosti.

– Važno je da odraslo stanovništvo, posebno izloženo najučestalijim rizicima za nastanak malignih bolesti, redovno ide kod porodičnog doktora, koji će pružiti najosnovnije informacije o ponašanju koje čuva zdravlje i pregledima koji otkrivaju rizik za nastanak malignih oboljenja – savjetuje Šiljak.

Maligne bolesti su među vodećim uzrocima umiranja i obolijevanja među stanovništvom RS.

U 2017. godini 20,6 odsto svih smrtnih slučajeva su uzrokovane malignomima, koji su učestaliji među muškarcima nego ženama. Među svim uzrocima bolničkog liječenja u 2017. godini maligne bolesti su zastupljene sa 18,7 odsto.

(Srpska.info)

Vezane objave