U selu Zavajtu prave “švajcarski” sir

826

Beograđanin Petar Džokić sa prijateljem Tatomirom Jovičićem, poslije povratka sa privremenog rada u Švajcarskoj, odlučio je da u fočanskom selu Zavajt, na nadmorskoj visini od 1200 metara, osnuje farmu krava i počne proizvodnju sira po švajcarskom receptu starom dvije stotine godina.„Kravlji tvrdi sir čije zrenje poslije proizvodnje traje od jedne do godinu i po dana proizvodimo dvije i po godine i već smo prepoznatljivi na tržištu Beograda, Sarajeva pa i Dubrovnika”, počinje da priča ovaj preduzimljivi čovjek koji vjeruje u posao kojim se bavi.

Od 15 muznih krava rase braun svis, Džokić dnevno sakupi od 150 do 200 litara veoma kvalitetnog mlijeka od koga pravi tvrdi sir „grijer“. Za jedan kolut od 10 do 12 kilograma sira treba utrošiti oko 200 litara mlijeka.

„Krave su stalno napolju na ispaši, pa je mlijeko bogato masnoćama i proteinima, a sir koji se od njega proizvodi nema rok trajanja”, dodaje Džokić i objašnjava da je receptura proizvodnje dosta zahtijevna i komplikovana.

„Nakon jutarnje muže krava mlijeko se stavlja u kazan i podgrijava na 30 stepeni kad mu se dodaje sirište. Poslije 43 minuta kad se masa usiri, isječe se na sitne komadiće i ponovo se vraća na vatru i grije na 50 stepeni. Poslije toga se dodaje specijalna bakterija, sir se vadi u krpe, ubacije u kalup, nekoliko puta steže, pa onda stavlja u specijalnu salamuru i premazuje se i to je ukratko tajna tog recepta”, ispričao je Džokić.

Džokić kaže da je sa ovom vrstom sira, a ima namjeru da proizvodi još nekoliko vrsta, već osvojio drugo mjesto na „Balkan sir-festu“ u Beogradu i da mu je cilj da brendira proizvod.

„Pusti pašnjaci na ovoj visoravni nad kanjonom rijeke Tare su izuzetna snaga ovog kraja koja opštini Foča može donijeti milione maraka prihoda, s tim da se više sredstava uloži u elektro-vodove i putne komunikacije”, primjećuje Džokić.

Ortaci planiraju da izgrade i štalu za stotinu krava i da povećaju proizvodnju mlijeka i samim tim sira. Do sada su uložili oko 120.000 evra u ovaj projekat.
BN televizija