Grip 33

Grip je u Srbiji već odneo dva života! Od posledica izazvanih ovim virusom preminule su dve starije osobe iz Požarevca i Niša

Kako kažu u Institutu za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, epidemija je proglašena u Pirotskom, Mačvanskom i Zlatiborskom okrugu, kao i u Beogradu.

Prema njihovim podacima, od septembra do sada na lečenje su se javila 68.562 pacijenta sa simptomima respiratornih infekcija ili gripa. Dok se najviše obolelih beleži u poslednjoj nedelji januara, kada je bilo 13.449 obolelih. Samo u Beogradu za nedelju dana registrovano je 1.707 zaraženih. U našoj zemlji, navode stručnjaci, izolovana su tri tipa gripa – B „vitorija“ i dva tipa A – H1N1, poznatiji kao svinjski i H3N2. Svi ovi tipovi su se i ranije pojavljivali u našoj sredini i vakcina koja se prima protiv gripa pokriva sve vrste, napominju lekari.

– Virus gripa je počeo brzo da se širi poslednjih dana, što pokazuje podatak da je samo za nedelju dana prijavljeno 13.449 osoba sa simptomima gripa, što je dvostruko više nego prethodne sedmice. Do sada su od posledica virusa život izgubila dva hronična bolesnika. Prijavljena su i 352 pacijenata sa teškim respiratornim infekcijama i oni su zadržani u bolnici. Zbog porasta broja obolelih epidemija je proglašena u Beogradu, Pirotskom, Mačvanskom i Zlatiborskom okrugu – kažu u „Batutu“.

Infektolog dr Žarko Ranković kaže da je ovo uobičajen period za širenje sezonskih infekcija, ali da se pribojava da će se epidemija raširiti tek kada deca posle raspusta krenu u školu.
– Poslednjih nedelja raste broj obolelih osoba. Simptomi u sva tri slučaja gripa su gotovo isti, to su upala grla, curenje nosa, kašalj, slabost i povišena temperatura. Moj savet je, ukoliko tegobe ne prođu u roku od pet dana, da se obavezno jave lekaru. Širenju zaraze pogodovala je i velika oscilacija vremena iz hladnog u toplo. Ali bojim se da će prava epidemija biti tek kada se završi raspust i deca krenu u škole i vrtiće – upozorava dr Ranković, i dodaje da je najbitnije da se češće peru ruke, uzima dosta vitamina, provetravaju prostorije…

Najugroženiji:

*deca
* trudnice
* hronični bolesnici
Antrfile:
Simptomi virusa
* visoka temperatura
* bolovi u mišićima
* slabost
* jak kašalj
* gubitak apetita

Vezane objave