Koronavirus Mladji Muskarac

Ministarstvo prosvjete u Srbiji danas je dostavilo svim osnovnim i srednjim školama dokument o organizaciji rada od ponedjeljka 13. septembra. U njemu se pored toga koji će model važiti u kojim opštinama za sljedeću nedjelju navodi i da maske od istog dana postaju neophodne za sve zaposlene u školama i za sve učenike tokom cijele nastave. Imajući u vidu dominantnu transmisiju delta soja virusa koji može uzrokovati ponovno oboljevanje koje su već preležale kovid i kod vakcinisanih Tim je donio odluku o neophodnosti upotrebe zaštitnih maski za sve zaposlene uključujući i one koji su u potpunosti vakcinisani kao i osobe koje su preležale kovid – navodi se u dokumentu Ministarstva u koji je Blic imao uvid.

Takođe, Tim Ministarstva prosvete preporučio je i upotrebu zaštitnih maski za sve učenike i to sve vrijeme tokom boravka u školi.– Izuzetno, kada učenik iz zdravstvenih razloga ne može da nosi masku zbog kontraindikacija koje su utvrđene stručnim mišljenjem ljekara specijaliste odgovarajuće grane medicine, potrebno je organizovati rad tako da učenik boravi u školskom prostoru bez maske, pri čemu je potrebno povećati fizičku distancu sa drugim učenicima i zaposlenima i pojačati primenu svih mjera zaštite – kaže se dalje u Odluci Ministarstva koja je dostavljena školama.

Kako stoji u pomenutom dokumentu ovaj izutak je moguće primjeniti na zahtjev roditelja i isključivo uz priloženo mišljenje ljekara specijaliste i to po pravilu za učenike sa smetnjama u razvoju i invaliditetom.

Podsjećamo, Ministasrtvo prosvete objavilo je najnovije podatke vezane to kako će se odvijati nastava u gradovima i opštinama od narednog ponedjeljka 13. septembra. Čak 40 opština u srednjim školama uvodi treći, onlajn model.

Po drugom, žutom, kombinovanom modelu od 13. septembra u sedmom i osmom razredu održavaće se nastava na teritorijama sljedećih opština:Kladovo, Petrovac na Mlavi, Nova Varoš, Priboj, Užice, Valjevo, Despotovac, Jagodina, Ćuprija, Paraćin, Svilajnac, Rekovac,Preševo, Novi Pazar, Bojnik, Veliko Gradište, Žabari, Boljevac, Zaječar, Knjaževac, Bajina Bašta, Prijepolje, Čajetina, Alibunar, Ljig, Bogatić, Ivanjica, Lučani, Doljevac, Niš, Bela Palanka, Vranje, Kraljevo, Raška, Tutin, Nova Crnja, Aranđelovac, Knić, Kragujevac i Topola.

Treći model organizacije obrazovno-vaspitnog rada primenjivaće se od 13. septembra u SVIM SREDNJIM ŠKOLAMA u navedenim opštinama.

Vezane objave