U Srbiji zaraženo skoro 13.000 ljudi, 26 pacijenata preminulo

52
Booking.com

U posljednja 24 sata u Srbiji je na virus testirano 33.195 osoba, od kojih je pozitivno 12.877 dok je, nažalost, 26 osoba preminulo.

Na respiratratorima je 85 pacijenata.

Podsjetimo, u Srbiji je juče na virus testirano 37.402 osoba, od kojih je bilo rekordnih 13.693 pozitivnih dok su, nažalost, 22 osobe preminule, prenosi Blic.

Na respiratratorima je bilo 86 pacijenata.

Evropska agencija za lijekove juče je saopštila da će pojavom omikron soja virus postati endemska bolest. Međutim, uprkos tome što bi od omikron soja virusa uskoro moglo da oboli više od polovine stanovnika Evrope, još uvek je ne bi trebalo smatrati endemskom bolešću poput gripa, saopštila je danas Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

Naučna istraživanja ukazuju da omikron soj više utiče na gornje disajne puteve nego na pluća, izazivajući blaže simptome od prethodnih sojeva kovida.

Međutim, SZO upozorava da je potrebno sprovođenje još studija da bi takve prognoze bile potvrđene.

Mikrobiolog i virusolog Veterinarskog specijalističkog instituta u Kraljevu Milanko Šekler, komentarišući jučerasnji rekordan broj zaraženih u Srbiji, izjavio je da vjeruje da je i proteklih kada su ti brojevi bili znatno manji, mnogi ljudi zbog hladnoće odustajali od testiranja i da je zaraženih i tada bilo više, te da je stvarna brojka možda i duplo veća.

On je istakao da sigurno i kod nas sada preovlađuje omikron soj, da će precizniji podaci o tome biti uskoro poznati, a da se njegova zastupljenost u pojedinim zemljama koje rade ispitivanja kreće od 50, 60 pa i blizu 100 odsto.

Vezane objave