Beta 926f04f3r5.598x350

Voz kineske železnice dopremio je danas u medicinsku opremu koju je Srbija kupila od Кine za borbu protiv koronavirusa, objavljeno je na sajtu Vlade .

Dopremljene su zaštitne maske, skafanderi, rukavice, naočare, viziri i druga oprema.

Teretni voz, sastavljen od 42 vagona, dočekali su kineski radnici koji rade na modernizaciji pruge Beograd–Stara Pazova, sa kineskim i srpskim zastavama.

Na vagonima je ispisana poruka na srpskom i kineskom jeziku – “Кineske železnice čestitaju bratskoj uspeh u borbi protiv epidemije”.

U vozu se nalazi 300 tona medicinske opreme, čime je osigurano da Srbija bude spremna, ukoliko bude drugog talasa virusa .

Voz je simbolično krenuo 9. maja, na Dan pobede, iz Vuhana, grada iz koga je otpočela borba sa korona virusom i grada koji je korona virus i pobedio, navedeno je u saopštenju.

Prevoz i kompletnu robu u kojoj se nalazi 16 miliona nemedicinskih maski, 7,8 miliona medicinskih maski, 230.000 zaštitnih odela, 5.000 beskontaktnih toplomera, platila je Srbija.

“U ovom trenutku ne znamo da li će biti novog talasa virusa Кovid-19, ali sigurno znamo da je Srbija u potpunosti obezbedjena medicinskom opremom, ukoliko do njega dodje. Na tome smo posvećeno radili i od prvog ništa nismo prepuštali slučaju. Voz sa zaštitnom opremom, koji je doputovao iz Кine novim putem svile, simbolizuje čelično prijateljstvo dva naroda i pokazuje značaj inicijative Pojas i put, čiji je Srbija aktivan učesnik”, rekla je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, navedeno je u sapštenju.

Ona je zahvalila partnerima iz Кine, jer su svaki put održali reč.

“Sve što je predsednik Republike Aleksandar Vučić dogovorio sa predsednikom Narodne Republike Кine Si Djinpingom, sve što sam dogovorila sa premijerom Li Кećijangom, sve je uvek u potpunosti ispoštovano. Cenimo ovakav odnos partnerstva i poverenja. Važno je i danas istaći da Srbija podržava i da će podržavati politiku jedne Кine”, rekla je Brnabić.

Ambasadorka Кine u Srbiji Čen Bo rekla je da je China Railway danonoćno, zajedno sa svojim partnerima iz Srbije, tesno saradjivala i intenzivno koordinirala otvaranje “zelenog koridora” za transport, “čime je još jednom pokazano čelično prijateljstvo” dve zemlje.

“China Railway Express predstavlja važan rezultat inicijative Pojas i put. Od januara do aprila ove godine, prevezeno je na toj liniji 8.000 tona materijala i opreme za borbu protiv epidemije. Na taj način je China Railway Express postao put solidarnosti i put života i zdravlja izmedju Кine i Evrope”, rekla je Čen Bo.

Istakla je i da će u narednom periodu, Кina i Srbija pojačati saradnju u cilju ekonomskog oporavka dve zemlje.

“Povećaćemo i obim bilateralne trgovine. Uvereni smo da će China Railway Express dati važan doprinos i u tom smislu. Ove godine, na poziv Кine, Srbija će učestvovati na trećem Medjunarodnom Ekspo uvoza u Šangaju, time će se više visokokvalitetnih srpskih proizvoda naći na kineskom tržištu. Nadam se da će u budućnosti taj voz ka Кini ići pun srpskih proizvoda”, izjavila je Čen Bo.

Svečani doček, koji je bio planiran za danas i je trebalo da prisustvuju predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo, otkazan je zbog loših vremenskih prilika.

Related posts