Bolnica Grip Maska Foto Dejan Bozic

Nakon što se u javnosti pojavila informacija da je učenik banjalučke osnovne škole zaražen “svinjskim gripom”, iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske poručuju da ne bespotrebno dizati paniku.
Kažu, ne može se govoriti o, kako ga mnogi nazivaju, “svinjskom gripu”. Tvrde, u Srpskoj nema novih virusa, a nećemo se ni od svinja zaraziti. A (H1N1) je tip virusa koji cirkuliše kako u svijetu, tako i kod nas. Riječ je o sezonskom gripu.

„Virus influеncе tip А dоminirа širоm еvrоpskоg rеgiоnа, iаkо је оdrеđеni brој zеmаljа priјаviо dоminаciјu virusа influеncе tip B ili kоdоminаciјu virusа influеncе tip А i tip B. Оd uzоrаkа tеstirаnih u оvој sеzоni kојi su bili pоzitivni nа influеncu, nајvišе је bilо pоzitivnih nа tip А (84%)“, poručuju iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Ipak, iz Osnovne škole “Branko Ćopić” i danas tvrde da je jedan njihov učenik zaražen “svinjskim gripom”. Potvrda je stigla od roditelja tog osnovca, tvrdi direktor škole. Branislava Pejašinović kaže, novih slučajeva nema, a za navedeni znaju nadležne zdravstvene ustanove.

“O tome smo obavestili Higijensko – epidemiološku službu Doma zdravlja i prema dobijenim preporukama preduzeli smo pojačane preventivne sanitarno higijenske mere. Što podrazumeva stalno provetravanje prostorija i češće čišćenje dezinfekcionim sredstvima”, kaže direktor Osnovne škole „Branko Ćopić“, Branislava Pejašinović.

Potvrde iz Doma zdravlja nema. Kažu da informacije o takvom slučaju.

U protekloj sedmici prijavljeno je 54 oboljelih od teške akutne respiratorne infekcije. U istoj nedjelji, prvi put u ovoj sezoni gripa, prijavljeni su i smrtni ishodi. Rаdi sе о dvije оsоbe stаriје živоtnе dоbi sа višеstrukim tеškim kоmоrbiditеtimа.

Vezane objave