U Republici Srpskoj (RS) prestaje važiti Uredba sa zakonskom snagom o zabrani izazivanja panike i nereda za vrijeme vanrednog stanja, koje je proglašeno zbog koronavirusa.

U skladu s ovim, Ministarstvo unutrašnjih poslova RS povući će sve prekršajne naloge koji su ranije izdati u skladu s ovom uredbom, kao i Odlukom o zabrani izazivanja panike i nereda za vrijeme vanredne situacije na teritoriji RS, a koju je Vlada RS stavila 3. aprila 2020. godine van snage.

– Razlozi za donošenje ove uredbe sadržani su u činjenici da su se tokom njene primjene pridržavali mjera i uputstava nadležnih organa, te su se o epidemiološkoj situaciji informirali putem zvaničnih obavještenja nadležnih institucija – navedeno je u saopštenju MUP-a RS.

Iako je, kako , u proteklom periodu „bilo lažnih vijesti i informacija, građani su se o epidemiološkoj situaciji informirali na osnovu zvaničnih obavještenja i informacija nadležnih institucija i lažne vijesti nisu imale značajniji utjecaj na ponašanje građana, funkcioniranje sistema i rad nadležnih organa na sprečavanju širenja zaraze“.

Related posts