Booking.com

Intenzivne padavine koje su pogodile našu zemlju u posljednjih nekoliko dana uzrokovalo je izljevanjem rijeke Drine iz svog korita na nekoliko mjesta od Foče do Goražda.

Ovo je za Avaz.ba potvrdio direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak, koji je da je u Ustikolini po nekim saobraćajnicama došlo do izljevanja vode.

– Konkretno je usljed velikog protoka vode ispuštene sa brane Mratinje nadošla. Dogovoreno je da se večeras zatvore svi ispusti na hidrocentrali kako bi se zaustavio rast Drine i očekujemo da se svi otvori zatvore do 24 sata. Očekujemo još nekih 40 litara po metru kvadradnom kiše, ali ovo sada je bio maksimum Drine – je Solak.

Također je naglasio da su u redovnom kontaktu sa kolegama iz Ministarstva sigurnosti.

– Na oprezu smo i bit će tako tokom cijele noći. Također i kolege iz hidrometeorološkog zavoda će pratiti padavine – je Solak.

Osim Drine nije bilo većih izljevanja rijeka u ostatku naše zemlje.

– Obzirom na kišu koja pada već dva dana došlo je do blagog porasta rijeka, ali ništa ozbiljno. Jedini problem nam je na Drini – je Solak.

Načelnik Opštine Radisav Mašić zatražio je pomoć Republičkog štaba Civilne zaštite, ali i institucija Crne Gore, kako bi se zaustavio protok na Hidroelektrani “Piva” na Mratinju.

Vodostaji pritoka Drine su u porastu, raste i Tara, a situaciju u gornjem toku Drine pogoršava vodeni talas koji se propušta kroz tri turbine hidroelektrane na Pivi, ukupnog kapaciteta 200 kubnih metara u sekundi.

– Cijeli dan smo na dežurstvu. U Akva parku smo mašine i pumpe evakuisali jer voda nam je na samom rubu. Zvao sam i molio da prekinu sa radom, jer velika je Tara, a oni dodaju sa Pive. Imam obećanje da će tri pumpe raditi do 21 sat, od 21 do ponoći dvije, a da će onda zaustaviti protok – nam je Mašić.

Svi vodotoci na području Foče su u porastu. Tara je u turističkim kampovima na lokalitetu Bastasi prodrla u neke objekte i njen nivo u prostorijama je oko jednog metra.

Autor: Al. Ti. – Al. B.

Vezane objave