Uzice Foto Nenad Kovacevic 678x395
Booking.com

Na sednici Gradskog štaba za vanredne situacije u Užicu rečeno je da u tom gradu i Zlatiborskom krugu nema zaraženih virusom, niti sumnjivih na tu bolest, te da se preduzimaju mere koje je država naložila uvođenjem vanrednog stanja. Tihomir Petković, gradonačelnik Užica, rekao je da „nema razloga za paniku“, da je „sve pod kontrolom“, da „nema zaraženih i da građani ne bi trebalo da stvaraju zalihe namirnica i druge robe“.

„Trenutno nema dovoljno sredstava za dezinfekciju i nema zaštitnih maski u gradu. Biće ih, ali ne znamo kojim tempom će stizati. Maskama su najpre snabdeveni zdravstveni radnici i za nijh ima dovoljno maski“, kazao je Petković i istakao da „građani mogu da budu sigurni u to da će blagovremene i istinite informacije o svemu šta se dešava“.

„Građani Užica razloga za paniku. U boljoj smo situaciji od drugih, ali moramo da sprečimo rizike“ poručio je i pozvao sugrađane da pridržavaju mera i preporuka državnih organa.

On je dodao da će gradske javne službe „funkcionisati u optimalnom obimu“, da će predstavnici Crvenog krsta, Centra za socijalni rad i javnog sektora pomagati starijima u nabavci hrane i lekova, te da će ta usluga biti centralizovana i da će biti otvoren telefonski broj na koji će stariji moći da se jave.

Dr Vlatka Stevanović, direktorka Zavoda za javno zdravlje Užice, navela je da u Zlatiborskom orkugu nema zaraženih virusom, da su četiri osobe ranije testirane i da su nalazi bili negativni. Ona je dodala da će, umesto sadašnja dva, od utorka, biti u funkciji još dva telefonska broja u tom Zavodu, na koja građani mogu da dobiju sve neophodne informacije.

„Svi koji stižu iz inostranstva moraju ići u samoizloaciju od četrnaest dana, a na 28 dana oni koji stižu iz Italije, Švajcarske, Irana, Rumunije, Španije, Nemačke, Francuske, Austrije, Slovenije i Grčke“, navela je dr Stevanović.

Ona je rekla da će se „testirati samo oni koji dolaze iz kriznih područja i koji imaju simptome“, a sugerisala starijima da ne odlaze u Dom zdralja, bez preke potrebe, već da telefonom pozovu izabrane lekare, radi redovne terapije.

Dr Nataša Gagović, zamenica direktora Zdravstvenog centra Užice, istakla je da su u celom Zlatiborskom okrugu organizovane trijažne ambulante i da se pacijenti sa sumnjom na virus prevoze u Užice i smešataju na infektivno odeljenje užičke bolnice.

– Zdravstveni centar je apsolutno osposobljen i spreman što se tiče kapaciteta, opreme, maski i dezinfekcionih sredstava“, navela je dr Gaković i dodala da se preduzimaju i mere zaštite medicinskog osoblja u toj ustanovi.

Deca u užičkom odmaralištu na Zlatiboru

U objektu „Golija“ na Zlatiboru, Dečjeg odmarališta Užice, trenutno boravi oko 200 dece. Gradonačelnik je rekao da su preduzete mere za njihovu zaštitu, a da će se „uskoro odlučiti da li će deca biti vraćena u svoje gradove ili će ostati u tom objektu“.

Vezane objave