Gradski Stab Za Vanredne Situacije Foto Grad Uzice E1593451366233 678x381

Iako se očekivalo, pa i najavljivalo, u Užicu nije uvedena vanredna situacija zbog naglog porasta broja inficiranih korona virusom, već je Gradski štab za vanredne situacije, nakon današnje sednice, naložio nekoliko obaveznih mera, po uzoru na republički Krizni štab. Tihomir Petković, komandant Gradskog štaba i gradonačelnik Užica, je da vanredna situacija nije uvedena po preporuci Kriznog štaba da se sačeka dva , kako bi se definisali kriterijumi za njeno uvođenje.

Od utorka, 30.juna od 6 časova, prema odluci Gradskog štaba, uvodi se obavezno nošenje zaštitne maske u svim zatvrenim prostorima, javnom gradskom i taksi prevozu i na gradskoj pijaci.

Ugostiteljskim objektima je ograničeno radno do 22 časa i u njima se ne mogu organizovati muzičke, zabavne i druge manifestacije, proslave i porodična okupljanja.

Ograničen je broj u trgovinskim objektima i objektima u kojima se pružaju usluge na broj koji treba da obezbedi socijalnu distancu od najmanje dva metra.

Najavljena su intenzivnija pranja i dezinfekcije javnih prostora, posebno prostora pored kovid ambulante i zdravstvenih ustanova, kao što je to bilo u vanrednog stanja.

„Još uvek držimo stvari pod kontrolom, posebno u medicinskim ustanovama“, kazao je Petković na današnjioj konferenciji za novinare tog Štaba, a potom dodao da se „građanima moraju obezbediti uslovi da se bave ekonomskim aktivnostima“.

„Dugo odsustvo tih aktivnosti stvoriće nam ogromne probleme i verujemo u to da su mere uravnotežene“, poručio je Petković i pozavao građane da se tih mera pridržavaju što će, kako je dodao, kontrolisati komunalna policija.

U Užicu se, poslednje tri sedmice, povećava broj inficiranih korona virusom, a stanje se naglo pogršalo od 26. do 29.juna, kada je bilo potvrđeno 79 novih slučajeva.

U prethodna 24 časa, prema rečima dr Vlatke Stevanović, direktorke užičkog Zavoda za javno zdravlje, u Užicu je potvrđeno pet novih slučajeva.

Ona je dodala da se očekuje da broj inficiranih poraste, pošto se čekuju rezultati za još 263 osobe koje su testirane proteklih .

„Iako je danas zabeležen pad broja novoobolelih, epidemiološka situacija u Užicu je i dalje nestabilna. Poslednjih uvećavao se broj inficiranih, zbog okupljanja u zatvorenom prostoru i nepoštovanja preporučenih mera“, rekla je dr Stevanović i dodala da se broj inficranih povećava u celom Zlatiborskom orkugu.

Jelena Raković, direktorka užičke bolnice, navela je da su u toj ustanovi trenutno na lečenju 34 osobe u kovid izolacionim jedinicama na infektivnom, kožnom i grudnom odeljenju i onkologiji.

„Većina pacijanata ima blažu kliničku sliku, ali imamo devet pacijenata sa težom kliničkom slikom od kojih su četiri na respiratorima, a pet je na internističkoj intenzivnoj nezi i zahtevaju mehaničku podršku pri disanju“, kazala je Raković Radivojević.

Istakavši da je „takvo stanje lošije nego ranije“, direktorka je rekla da se „novom organizacijom i novim kapacitetima uprava bolnice trudi da pacijentima obezbedi neophodnu dijagnostiku i terapiju“.

Ona je dodala da se „25 težih pacijenata nalazi na lečenju u bolnicama u Zemunu i na Zvezdari, a lakši slučajevi u Valjevu“, podsetivši na to da „užička bolnica nije proglašena za kovid bolnicu“.

Virus i među zdravstvenim radnicima

„Poslednjih šest imamo 10 do 12 zdravstvenih radnika u užičkoj bolnici koji su pozitivni na korona virus“, sapštila je direktorka te ustanove Jelena Raković Radivojević i istakla da ta bonica „ima dovoljno zaštitne opreme i da zaposleni poštuju mere republičkog Kriznog štaba“.

Vezane objave