U Vardištu kod Višegrada privodi se kraju obnova spomen-kapele srpskim vojnicima, poginulim tokom Prvog svjetskog rata.Kompletne radove, čija prva faza je počela sredinom 2016. godine, u iznosu od 90.000 evra finansira Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja vlade Srbije, opština i veliki broj preduzeća i organizacija.

Arhimandrit Јovan Gardović, predsjednik odbora za obnovu ovog zdanja, kaže da će nakon rekonstrukcije ovaj objekat konačno dobiti važnost koja mu pripada.

“Iza nas ostaju tragovi koje predajemo našim potomcima. Ne da im ostavimo ruševinu, nego zdanje koje je ponos gdje možete da dovedete svoje prijatelje i rođake da se dive kako jedan spomen park liči na ono kako da liči“, rekao je Gardović.

Vanjska uređenja su u završnoj fazi. Јoš bi trebalo da se riješi i priključak vode, uraditi okretište i manji parking za vozila.

“Radićemo na uređenju puta kako bi obezbjedili određeni broj parking mjesta za sve one koji žele da dođu da vide šta se ovde uradilo. U narednom periodu imaćemo niz aktivnosti da ovaj kompleks dovedemo do punog sjaja”, istakao je Mladen Đurević,načelnik opštine Višegrad.

Spomen kapelu u Vardištu podigli su 1931. godine bračni par Јosip i Stana Matković iz Beograda, a u njoj su sa drugim srpskim borcima sahranjeni i njihovi sinovi Bogoljub i Velizar.

U kapeli su pohranjini ostaci 440 poginulih boraca Srpske vojske, ali se na spomeniku nalazi ploča sa samo 78 imena vojnika čiji su ostaci identifikovani.

Vezane objave