Razbijeno 17 organizovanih grupa, uhapšene 234 osobe i pokrenuto 839 sudskih postupaka.

Istražioci iz 33 države udružili su snage u velikoj antidoping-akciji “Viribus” kako bi se spriječila trgovina doping-supstancama i krivotvorenim lijekovima.

Istragu vode italijanska i grčka policija, a u njoj učestvuju Interpol, Evropska služba za borbu protiv prevara (OLAF), Svjetska antidoping-agencija (WADA), a akcijom koordiniše Evropska policijska služba (Evropol).

U Evropi je otkriveno devet ilegalnih laboratorija i zaplijenjene su 24 tone steroidnog praška. U akciji je razbijeno 17 organizovanih grupa, uhapšene 234 osobe i pokrenuto 839 sudskih postupaka.

Zaplijenjeno je 3,8 miliona zabranjenih stimulansa i krivotvorenih lijekova, što uključuje doping-supstance i razne dodatke prehrani, objavio je Evropol.

U akciji “Viribus” učestvovale su 23 države članice Europola (Austrija, Belgija, Bugarska, Hrvatska, Kipar, Češka, Danska, Finska, Francuska, Grčka, Njemačka, Mađarska, Irska, Letonija, Litvanija, Malta, Holandija, Poljska, Portugal, Rumunija, Slovenija, Španija, Velika Britanija) te deset drugih zemalja (Albanija, BiH, Kolumbija, Island, Sjeverna Makedonija, Moldavija, Crna Gora, Švajcarska, Ukrajina i SAD).

(Avaz)