Ronioci iz Češke Republike, Republičke uprave Civilne zaštite Republike Srpske izvadili su iz danas rijeke Drine, na kilometar nizvodno od Hidroelektrane „Višegrad“ dvije avionske bombe od po 50 kilograma.Ronioci kažu da su bombe koje su tu najverovatnije bačene prilikom savezničkog bombardovanja 1944.godine imale u sebi po 19.5 kilograma eksploziva.

Podršku roniocima su pružili specijalci Federalne uprave Civilne zaštite i Specijalne antiterorističke jedinice MUP Republike Srpske.
Ovo je sve urađeno u okviru podrške poliiciji i roniocima Republike Češke BiH.

„Republika Češka pomaže i pruža podrušku policijskim i ronilačkim snagama koja se ogleda u obuci i treninzima na vodi i pod vodom, „ je predstavnik Vlade Češke Šćepan Šantruček.

Direktor Republičke uprave Civilne zaštite Republike Srpske Milan Novitović ističe da se na obuci kadrova počelo od nule i da Uprava sad raspolaže sa specijalcima roniocima koji su dosad iz izvukli oko 200 eksplozivnih naprava iz Drugo i posednjeg rata.

Bombe u Drini su prvi primijetili rabari koji su prijavili Civilnoj zaštiti a ronicoi su uz pomoć podvodnih detektora locirali ove eksplozivne naprave, izvadili ih i deaktirirali.

Pored bombi ronici su kod mosta na Drini kod naselja Garča iz vode izvadili nekoliko tromblona, mina i municije iz odbrambeno-otadžbinskog rata.

(BN)

Vezane objave