Booking.com

VIŠEGRAD – Učenici višegradske Srednje škole „Ivo Andrić“ obilježili su 129 od rođenja nobelovca, polaganjem cvijeća na spomenik velikom piscu kraj višegradske ćuprije i u Andrićgradu.

Direktor Srednje škole Divna Vasić rekla je da se Andrić cijelog života osjećao Višegrađaninom.

-Poznato je da je odrastao u Višegradu kod svoje tetke Ane i tetka Ivana Matkovščika, koji su ga odgajali sa mnogo ljubavi. Osim njih, njegovo djetinjstvo obilježili su i Višegrađani – učitelj Ljubomir Popović o kojem je kasnije napisao priču, zatim služavka Ajkuna Hreljić, koja ga je svakodnevno vodila u školu – navela je Vasićeva.

Ona je podsjetila da je Andrić prestao da dolazi poslije smrti poočima i pomajke u Višegradu 1927. godine.

-Međutim, u drugoj polovini 20. vijeka, kada je već postao afirmisan i cijenjen veliki pisac tri puta je posjetio Višegrad – 1953, 1963. i 1972. godine. To je bio i njegov oproštaj od grada djetinjstva. Kažu da je sjetno odlazeći iz Višegrada, uvijek je uzbudljivo i zabavno posjetiti mjesto svog djetinjstva i sjetiti se predjela koje ste nekada napustili, a ustvari ih nikada niste zaboravili. Eto, velike i duboke veze Andrića sa svojim zavičajem – naglasila je Vasićeva.

Ona je rekla da je ova jubilarna jer se navršava 60 od dobijanja Nobelove nagrade i 50 od proglašenja Andrića počasnim građaninom Višegrada.
Ivo Andrić rođen je 9. oktobra 1892. godine u Travniku. U Višegradu je završio osnovnu školu, u Sarajevu srednju, a studirao je Filozofiju – Odsjek za slovenske književnosti i istoriju u Zagrebu, Beču, Krakovu i Gracu.

Andruću je 1961. godine dodijeljena Nobelova nagrada za književnost za roman „Na Drini ćuprija“.

Vezane objave