Uciteljica 620x0

Slučaj učiteljice Rada Višnjić iz Bara, koja je suspendovana nakon što je na svom Fejsbuk profilu objavila fotografiju na kojoj njeni učenici pokazuju crteže na kojima su štrumfovi u čijoj pozadini su boje trobojke, podijelio je crnogorsku javnost.
Njoj je saopšteno da je suspendovana dok traje disciplinski postupak.

Međutim, ovo nije prvi slučaj da je, kako kaže, “širila bratstvo i jedinstvo”.

– Podsjetiću da sam prije dvije godine sa djecom radila za priredbu tačku uz albansku pjesmu. Moje prvo angažovanje u prosvjeti bilo je u školi u Đuravcima gdje je oko 90 odsto albanskog stanovništva. Držali su me kao malo vode na dlanu. Nemam ja ništa protiv Muslimana, Albanaca – rekla je učiteljica.

– Imam pravnu pomoć i spremam odgovor za disciplinski postupak. Lično ne očekujem ništa loše – kazala je ona.

Direktorka OŠ “Jugoslavija” Biljana Vukmanović pokrenula je disciplinski postupak protiv učiteljice i suspendovala je, nakon što je Višnjić na privatnom Fejsbuk profilu objavila fotografiju učenika iz učionice, koji drže crteže na kojima su štrumfovi, a pozadina radova obojena bojama trobojke.

Podsjetimo, učiteljica je izjavila da su djeca prvog dana školske nastave u drugom polugodištu u 5. na času likovnog pitala da li mogu da crtaju “onog štrumfa sa društvene mreže” i ona je to prihvatila.

– Djeca su koristila boje po njihovoj želji, i nikakve druge ideje nije bilo. Objavila sam fotografiju na svom Fejsbuk profilu jer mi je bilo slatko. Nisam navela naziv škole – kazala je Višnjić dodajući da je istog dana kad je postavila fotografiju iz učionice, telefonom zvala direktorka škole i tražila da skine fotografiju. Učiteljica Višnjić je to, kako kaže, i uradila.