Republička poljoprivredna inspekcija prethodnih dana vrši pojačanu kontrolu svih registrovanih proizvođača jakih alkoholnih pića u Srpskoj, ali i fizičkih lica za koja postoje saznanja da vrše nelegalan promet i prodaju. Licima koja su do sada uhvaćena u obavljanju nelegalne distribucije ovih alkoholnih pića, izrečene su novčane kazne.Proizvodnja rakije za vlastite potrebe dugogodišnja je porodična tradicija, počinje priču Zoran Prošić. Njegov otac je, kaže, ako bi i prodavao rakiju, taj novac koristio za školovanje djece i svakodnevne potrebe. Po istom principu vodio se i on, jer ima dvoje djece. Ističe da je upravo zbog toga, dozvolio djeci da na internet objave kako prodaje rakiju. Ipak, prije nekoliko dana, poziv navodnog kupca, promijenio je sve, priča ovaj ratni-vojni invalid.

“Da bi jedan dan došao meni momak koji je trebao da kupi te neke rakije, što sam ja očekivao da će biti tako. Nije mi se ništa predstavljao da je neki inspektor, samo se upoznao sa mnom. Ka smo ušli u priču o rakiji, imao je želju da vidi kakva je rakija, da proba, ja sam njega odveo u garažu. Kad je snimio to stanje, malo smo još popričali, rekao je da nije znao da sam invalid. Onda je on izvadio legitimaciju i rekao da je on republički inspektor. Ja sam rekao pa šta sad dalje, rekao je ništa, mora napraviti zapisnik, kazna je 500 KM”, kaže Zoran Prošić iz Poljavnice kod Novog Grada.500 KM kazne dobio je i Nikola Zlojutro iz Kozarske Dubice. Na njegova vrata pokucala su dva čovjeka, sa namjerom da kupe rakiju. Nakon što ih je ponudio rakijom, pokazali su mu inspekcijske značke.

“Na prvu bilo mi je sumnjivo šta mi radi neko na kućnim vratima, jer ja tu rakiju realno ne izlažem. Ja sam imao taj neki oglas na PIK-u nekad 2018. godine da prodajem rakiju. Nisam znao da je zabranjeno oglašavanje, zakon je donešen čak godinu poslije. , to ništa nije vrijedilo. Nisam im nudio rakiju da prodam, iznio sam im domaćinsku rakiju od 0,7l da probaju, što mi kažemo servis na selima, da ih počastim. Oni su mi slikali taj servis i za to mi napisali kaznu od 500 KM”, priča Zlojutro.

Građanima u Republici Srpskoj nije zabranjena proizvodnja alkohola za vlastite potrebe. , zabranjeno je da ta pića stavljaju u promet i prodaju, pojašnjavaju iz republičkog Inspektorata. To pravo po Zakonu o jakim alkoholnim pićima iz 2015. godine mogu obavljati samo pravna lica i preduzetnici upisani u Registar proizvođača koji vodi Ministarstvo poljoprivrede RS.

“S obzirom da je Zakon kao takav bio dostupan i javnosti i u samoj Skupštini, ukoliko je neko smatrao da je ta odredba trebala biti drugačija, moglo se tada intervenisati. Ali ono što moramo znati jeste da je alkohol akcizna roba i da u tom kontekstu on podliježe obavezama koje su propisane i Zakonom o akcizama”, rekla je za BN TV Dušanka Nikolić iz Inspektorata Republike Srpske.U 2021. godini poljoprivredni inspektori obavili su više od 100 ovakvih provjera, a u 20 slučajeva su utvrđene nezakonite radnje.

Ni Prošić ni Zlojutro nemaju ništa protiv inspekcijskog nadzora. , kažu da je ovo udar na građane, prije svega seljake, koji na ovaj način sebi obezbjeđuju neku vrstu preživljavanja.

“Dobio sam puno informacija gdje su ljudi kažnjavani za domaći sir, za domaće jaje, za pile. Ja ne mogu da shvatim kako će taj seljak koji na selu živi, kako on da plati svoje obaveze, ako je to što on proizvodi, ako je ostao na selu da se bavi nečim, kako on na koji način da plati svoje obaveze u kući”, pita se Prošić.

Nikola Zlojutro ističe da se ovakvom vrstom prodaje niko ne može obogatiti, i da ne stoji priča kako su oni konkurencija registrovanim proizvođačima. A dok nadležni, iako zakonski, uzimaju od malih, svakodnevno štite one koji prave štetu Republici Srpskoj. I to u milionima konvertibilnih maraka.

Vezane objave