Ugrožena zaštićena vrsta četinara: Pančićevoj omorici PRIJETI NESTANAK

158
Booking.com

Vatrogasci, pripadnici Civilne zaštite i zaposleni u Helikopterskom servisu su umorni i iscprljeni od gašenja požara. Apelujem na sve građane da u prirodi ništa ne rade što bi moglo da uzrokuje požar.

Ovo za Srpskainfo kaže direktor Republičke uprave Civilne zaštite Milan Novitović.

Navodi da su u ovom trenutku svi požari pod kontrolom i da su aktivni na području Ljubinja, Nevesinja, Bileće i Trebinja, te na području Višegrada, odnosno planine Veliki Stolac, na kojoj se nalazi zaštićeno prirodno dobro Pančićeve omorike.

Na lokalitetu planine Veliki Stolac, kod Višegrada, požarište je aktivno od 30. juna.– je 23. juna bio najtopliji grad u Srpskoj, preko 39 stepeni. Od tada je pod stalnim nadzorom, a od 30. juna periodično se javlja požar na planini gdje je izuzetno nepristupačan, strm teren. Dodatne probleme nam stvara promena pravca jakih vjetrova, odnosno nemogućnost blagovremenog i adekvatnog predviđanja. Ipak, požar držimo pod kontrolom sve vrijeme – ističe Novitović.

On kaže da su na gašenju ovog požara angaživani i zaposleni u ŠG u Višegradu i Helikopterski servis RS koji je već pet puta na ovom lokalitetu gasio požar. U pomoć su ranije pristizali i iz Helikopterskog servisa Srbije, na koje se sada ne može računati zbog odlaska u Grčku kojima je takođe potrebna pomoć.

Novitović dodaje da će na planini Veliki Stolac, na kojoj je požarište na oko deset hektara, a nakon što helikopterski servis uradi svoj dio iz vazduha, biti neophodno angažovati oko 300 pripadnika vatrogasaca, Civilne zaštite, ŠG i građana na gašenju požara sa zemlje.
Uzroci

Novitović ocjenjuje da je mala mogućnost da je neko došao na planinu veliki Stolac i podmetnuo požar. – To je izutetno nepristupačan teren, ali opet ostavljamo mogućnost od jedan-dva odsto da je u pitanju ljudski faktor. U svakom slučaju, to utvrđuje policija – ističe direktor Civilne zaštite. Što se tiče požara u Hercegovini, kako kaže, tu je svakako veliki uticaj ljudskog faktora.

Vezane objave