Po nalogu tužitelja Posebnog odjela za ratne zločine, u zajedničkom djelovanju policijskih djelatnika Granične policije i Državne agencije za istrage i zaštitu SIPA, na graničnom prijelazu Karakaj, identificiran je i lišen slobode Milenko Gojgolović, rođen 1955. u Vlasenici.
Osumnjičeni je pod istragom i tereti se da je u svojstvu pripadnika VRS, na području opštine Vlasenica, u ljeto 1992. godine, u logoru Sušica gdje su bili nezakonito zatočeni civili bošnjačke nacionalnosti, počinio ratni zločin silovanja i seksualnog zlostavljanja.

Nakon lišenja slobode osumnjičeni je predat postupajućem tužitelju, koji će ispitati osumnjičenog i uputiti prijedlog za određivanje pritvora, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Ovaj predmet značajan je u borbi protiv nekažnjenosti ratnih zločina silovanja i seksualnog zlostavljanja u BiH.

Osumnjičeni je duži vremenski period boravio u inostranstvu, te je bio nedostupan pravosuđu BiH, a lociran je identificiran i lišen slobode nakon kraćeg boravka u BiH.

Tužiteljstvo BiH, zajedno s partnerskim policijskim i sigurnosnim agencijama u BiH i inostranstvu, intenzivno radi na pronalasku i procesuiranju osumnjčenih za ratne zločine koji se nalaze u inostranstvu.

Related posts