Za niz teških krivičnih djela, prije svega fizičko i seksualno incestuozno zlostavljanje, maltretiranje koje je trajalo niz godina, osumnjičen je 55-godišnji Riječanin koji je juče popodne smješten u riječki istražni zatvor. Žrtva je, prema dosadašnjim inkriminacijama, bila njegova 32-godišnja kćerka.

Riječko Županijsko državno i službeno je otvorilo istragu protiv 55-godišnjeg Riječanina, te ga osumnjičilo za sedam krivičnih djela: dva krivična djela incesta, dva teška krivična djela protiv polne slobode, dva delikta bludnih radnji i nasilje u porodici.

Dosadašnja istraga pokazala je da je nesrećna 32-godišnjakinja bila žrtva krivičnih djela niz godina, da je njen otac delikte počinio u periodu od 2010. godine do sredine aprila ove godine. Izvori bliski istrazi navode kako se dio degutantnih događaja, za koje se tereti sredovječni Riječanin, desio u proljeće prošle godine u stanu u oboje žive.

U jednom slučaju otac je kćerku, po dosadašnjim sumnjama, razodjenuo, a onda – primijenivši silu, te iskoristivši strah žrtve i osjećanje nemoći od ranijeg dugotrajnog psihičkog i fizičkog zlostavljanja zbog kojeg se i liječi od depresije – zadovoljio svoj seksualni nagon, a zakon u Hrvatskoj takav čin izjednačava sa silovanjem.

Istražni sudija Županijskog suda u Rijeci prihvatio je predlog tužilaštva i osumnjičenom odredio istražni zatvor zbog opasnosti od ometanja krivičnog postupka uticajem na svjedoke i opasnosti od ponavljanja krivičnog djela.

Pritvorenom Riječaninu samo zbog teških krivičnih djela protiv polne slobode prijeti kazna od tri do 15 zatvora.

(Jutarnji list)

Vezane objave