Booking.com

Jovan Jošilo iz Banjaluke, koji je uhapšen zbog sumnje da se može dovesti u vezu sa oružjem pronađenim u blizini kuće premijera Aleksandra Vučića, godinama važi za bezbjednosno interesantno lice sa podebljim krivičnim dosijeom.Jošilo je 2011. godine pravosnažno oslobođen optužbe za ubistvo Nedeljka Ćuluma (19) koje se dogodilo 24. aprila 2010. godine tokom vatrenog obračuna sa grupom Slaviše Ćuluma na benzinskoj pumpi “Parma trend” u Banjaluci.

U obračunu Jošilo je ranjen u obje noge, a tokom suđenja utvrđeno je da je Nedeljka ubio u “nužnoj odbrani”. Istom presudom zbog pokušaja ubistva Jošila na ukupno 17 i po godina pravosnažno su osuđeni Ćulum, brat ubijenog Nedeljka, kao i Dejan Kostić i Dejan Čajić.

Jošilo je svojevremeno osuđen za trgovinu narkoticima, ali je u drugostepenom postupku pravosnažno oslobođen krivice.

Godine 2006. i 2009. godine privođen je i zbog izazivanja opšte opasnosti i oštećenja tuđe stvari. U septembru 2011. godine hapšen je zbog posjedovanja pištolja M57 na kome je obrisan fabrički broj, a oduzet mu je i automobil Volvo za kojim se tada tragalo.

Okružni sud u Banjaluci Jošila je osudio na dvije godine zatvora zbog iznude 25.000 maraka od vlasnika firme “Evrorad” Mirka Krivokuće. Zajedno s njim na četiri godine zatvora osuđen je Zoran Šućur zvani Beli. U presudi se navodilo da su u februaru 2012. godine oni pretukli Krivokuću u selu Poljavnice kod Novog Grada nakon što su pokušavali da mu utjeraju dug od 25.000 maraka.

Jošilo je tada bio osuđen na šest mjeseci zatvora zbog nedozvoljenog posjedovanja oružja, odnosno pumparice i 24 metka koji su mu nakon hapšenja pronađeni u pretresu kuće. Međutim, zbog propusta koji su napravljeni u istrazi Ustavni sud BiH je ukinuo presudu Vrhovnog suda Republike Srpske i taj dio optužbe vratilo na novo suđenje. Na kraju tužilaštvo je odustalo od gonjena za nedozvoljeno posjedovanje oružja.

U oktobru 2014. godine Jošilo je osuđen na tri mjeseca zatvora zbog krivičnog djela “pomoć učiniocu poslije izvršenog krivičnog djela”. To se odnosilo na pomoć Vladimiru Maliću nakon pljačke Pošte Srpske u Vrbanji kod Banjaluke u novembru 2009. iz koje je ukradeno .000 maraka, zašta je Malić osuđen na pet i po godina zatvora.

U presudi se navodilo da je Jošilo nakon pljačke pomogao Maliću da nabavi zdravstvenu knjižicu na lažno ime Igor Golijanin kako bi sanirao opekotine koje je zadobio tokom paljenja automobila Audi koji je korišten u pljački.

(Avaz)

Vezane objave