Booking.com

Policija je uhapsila S. R. (40) iz Ćuprije koji je preko lažnog profila na „Fejsbuku” tražio od djece nedozvoljene polne radnje.

MUP poziva roditelje da provjere da li su im djeca na mreži kontaktirali „Ivanom Petrovićem” i „Igorom Ristićem”.

Pripadnici Uprave kriminalističke policije su, u nastavku akcije „Armagedon”, u saradnji sa Posebnim tužilaštvom za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, uhapsili S. R. (40) iz Ćuprije, zbog sumnje da je izvršio krivično djelo iskorišćavanje računarske mreže ili komunikacije drugim tehničkim sredstvima za izvršenje krivičnih djela protiv polne slobode prema maloljetnom licu.

Osumnjičeni je na društvenoj mreži „Fejsbuk“ kreirao profil pod lažnim imenom “Ivan Petrović” i lažnom profilnom fotografijom, predstavljajući se kao djete starosti 13 stupao u kontakt sa maloljetnim osobama. U tim kontaktima pisao im je da ima starijeg druga koji ga vodi u lov i ribolov i koji mu ispunjava sve želje, ali da za uzvrat vrši sa njim nedozvoljene polne radnje.

Zatim bi nagovarao djecu da upoznaju njegovog druga i da zajedno idu u lov i ribolov, ali da i oni moraju učestvovati u seksualnim radnjama. Kada bi stekao povjerenje djeteta putem lažnog profila ’’Ivan Petrović’’, osumnjičeni S.R. bi zatim slao djeci za prijateljstvo sa svog pravog profila i predstavljao se kao ’’Ivanov’’ stariji drug.

Na tom profilu osumnjičeni je imao svoju pravu profilnu fotografiju. Zatim bi djecu pitao da li su za druženje i da li im je ’’Ivan“ objasnio šta još sem pecanja treba da rade. Potom bi u porukama govorio da je ’’Ivan’’ malo dosadan i da će nekada ići i sami bez njega na pecanje.

Predlagao je da dijete dođe u Ćupriju, a potom idu u njegovu vikendicu, a da će ga kasnije odvesti kući. Osumnjičeni je sa oba profila tražio da dijete slika svoj polni organ i pošalje mu fotografiju.
Kompanija „Fejsbuk“ je suspendovala profil „Ivan Petrović“ koji je kreiran i stvarni profil osumnjičenog S.R. nakon čega je osumnjičeni otvorio novi lažni profil pod nazivom ’’Igor Ristić“. Sa tog profila kontaktirao je djecu sa kojima je već bio u kontaktu sa svog stvarnog i lažnog profila ’’Igor Petrović“, pod izgovorom da mu je virus ugasio profile i da je to on i da želi da nastavi dopisivanje.

Na novom lažnom profilu “Igor Ristić“ ima oko 59 prijatelja i veći broj su djeca. Kako je dosadašnjim radom identifikovana jedna žrtva sa kojom je osumnjičeni stupio u kontakt, pozivaju se ukoliko raspolažu saznanjima da je njihovo dijete stupilo u kontakt sa osumnjičenim putem lažnih profila na društvenoj mreži ’’Fejsbuk’’ pod nazivima ’’Ivan Petrović’’ i „Igor Ristić“, da kontaktiraju policijske službenike Ministarstva unutrašnjih poslova na telefon 011 27 43 927.

Vezane objave