Booking.com

Sipa je po nalogu Tužiteljstva BiH lišila slobode osam lica koji su osumnjičeni za ratne zločine.Osumnjičeni su pod istragom zbog nezakonitog lišenja slobode i ubistva oko 120 žrtava, muškaraca i dečaka bošnjačke nacionalnosti iz Miska Glava u leto 1992. godine. Postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odeljenja za ratne zločine, au akciji policijskih radnika SIPA, rano jutros na području Prijedora i okoline, locirani su i lišeni slobode osumnjičeni:
– Slobodan Taranjac, rođen 1956. godine u Prijedoru,
-Miodrag Glušac, rođen 1960. godine u Prijedoru,
-Ranko Babić, rođen 1952. godine u Prijedoru,
-Marinko Praštalo, rođen 1963. godine u Prijedoru,
-Ranko Došenović 1960. godine u Sanskom Mostu,
-Zdravko Panić, rođen 1959. godine u Prijedoru,
-Trivo Vukić , rođen 1966. godine u Prijedoru,
-Milan Vukić rođen 1951. godine u Prijedoru.
Takođe, na više lokacija koje koriste osumnjičeni vrše se pretresi. Navedeni osumnjičeni su pod istragom i terete se da su za vreme širokog i sistematičnog napada vojske, policije i paravojnih formacija, usmerenih na civilno stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Prijedora i okoline, počinili krivično delo zločina protiv čovječnosti iz člana 172. KZ BiH.
Oni se terete da su u svojstvu pripadnika Kriznog štaba, vojske i policije, krajem meseca jula 1992. godine, učestvovali u nezakonitom zarobljavanju oko 120 muškaraca, među kojima je bilo i 15 maloletnih osoba, na području Miska Glava, koji su nakon toga odvedeni u zatočenje u dom kulture, kao i na obižnji stadion gde su 3 mučeni i zlostavljani.
Tokom zatvaranja, izdvojeno je i ubijeno između 10-15 zatvorenika, a ostali su odvedeni na lokalitet Ljubije gde su ubijeni hicima iz vatrenog oružja. Samo je nekoliko žrtava uspelo preživeti strijeljanje i njihova svedočenja bila su od ključne važnosti za rasvetljavanje ovog zločina.
Nakon rata, ubijene žrtve su pronađene i ekshumirane u masovnim grobnicama na lokalitetu Redak II Redak II, a 10 tela pronađeno je na lokalitetu Hozića Kamen 2016 godine.
Policijski službenici SIPA, nakon lišenja slobode, osumnjičene će predati postupajućem tužiocu, koji će ispitati osumnjičene i nakon toga doneti odluku o pokretanju predloga za određivanje pritvora ili mjera zabrane u skladu sa zakonom.

Vezane objave