Devet policajaca, penzionisani veštak saobraćajne struke i jedan građanin su uhapšeni u dve odvojene akcije zbog sumnje na zloupotrebu službenog položaja, falsifikovanje novca, krađu, trgovinu uticajem, primanje i davanje mita.

Pripadnici Sektora unutrašnje kontrole MUP-a, po nalogu posebnih odeljenja za suzbijanje korupcije viših javnih tužilaštava u Beogradu i Novom Sadu, uhapsili su u dve odvojene akcije devet policijskih službenika, penzionisanog veštaka saobraćajne struke i jednog građanina zbog sumnje na više slučajeva korupcije.Zbog sumnje na zloupotrebu službenog položaja, u prvoj akciji, uhapšeni su policijski službenici iz Zemuna – S. M. (1979), B.M. (1982) i M. Đ. (1987), saopštio je MUP.

Oni se sumnjiče da su proveravali određena lica kroz Jedinstveni informacioni sistem MUP-a i informacije dostavljali fizičkim licima koja su od njih te podatke zahtevala.

Osumnjičeni S. M. se tereti i da je sa policijskim službenikom stanice u Surčinu, A. Ž. (1979), koji je takođe uhapšen u ovoj akciji, skrivao tridesetogodišnjeg muškarca za kojim je bila raspisana potraga zbog izdržavanja kazne zatvora.

Oni se terete i da su uhapšenom građaninu Z. C. (1972), koji se sumnjiči da je počinio krivično delo navođenja na overu neistinitog sadržaja, pomogli da tog muškarca prijavi na svoju adresu sa falsifikovanim dokumentima Bosne i Hercegovine.

Osumnjičeni policajci S. M. i A. Ž. se terete za falsifikovanje novca, jer se sumnja da su u opticaj stavljali falsifikovane novčanice od 50 evra.

Sumnja se i da je S. M. počinio krivično delo trgovine uticajem, tako što je posredovao da policajac B. R. (1982), koji je uhapšen sumnje na zloupotrebu službenog položaja, ne napiše kaznu za saobraćajni prekršaj osumnjičenom građaninu Z. C.

Osumnjičeni policajci B. M. i M. Đ. se terete i da su zloupotrebili službeni položaj, tako što nisu zavodili prijave građana o počinjenom krivičnom delu prevare, već su oštećene spajali sa počiniocem, koji im je vraćao deo novca, a kako se sumnja, jedan deo novca davao je i osumnjičenim policajcima.

Takođe, B. M. i M. Đ se terete i za primanje mita, jer su iz Jedinstvenog informacionog sistema MUP-a štampali podatke o saobraćajnim nezgodama i za 25.000 dinara mesečno ih prodavali uhapšenom veštaku saobraćajne struke u penziji P. K. (1950), koji se sumnjiči za davanje mita.

Pripadnici MUP-a su u ovoj akciji uhapsili su i policijske službenike stanice Zemun B. R. (1969) i D. Z. (1979), zbog sumnje da su prilikom uviđaja, iz stana pokojne osobe, ukrali 88.000 dinara.

zbog sumnje na primanje mita nakon saobraćajnog prekršaja

U drugoj akciji, uhapšeni su policijski službenici u Novom Sadu – B. K. (1985) i M. K. (1985), zbog sumnje na primanje mita.

Sumnja se da su u saizvršilaštvu od učinioca prekršaja u saobraćaju zahtevali i primili 10.000 dinara, kako ne bi preduzeli mere i radnje iz svojih nadležnosti.

Prilikom hapšenja, kod policajaca je nađen koji su, kako se sumnja, uzeli od počinioca prekršaja.

Svim osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova, nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnim tužilaštvima.

Vezane objave