Booking.com

Ukidanje putničkog saobraćaja i svega hiljadu i po radnika do 2022. godine, zahtjevi su Svjetske banke prema Željeznicama Srpske, otkriva prvi čovjek tog preduzeća.

Kako su to zamislili ni Draganu Savanoviću nije najjasnije, ali trebalo bi da bude nakon tematske sjednice koja se krajem mjeseca očekuje u Vladi Srpske. Priznaje da taj broj radnika prema njegovom viđenju nije dovoljan, ali Vlada kao najveći akcionar daće i konačnu riječ o budućoj organizaciji Željeznica.

„Tu ostaje dilema šta su tu podrazumijevali, da li je to samo infrastruktira, da li operator ili je u sklopu operatora i putnički i održavanje šinskih vozila. To su pitanja na koja zadnji put nisu odgovorili s tim što su oni predvidjeli to nakon ogromnih ozbiljnih investicija u ŽRS da se svede broj radnika na hiljadu i po“, rekao je Dragan Savanović, generalni direktor ŽRS.

Viška svakako ima, ali po projekciji Željeznica oko tri stotine. Nacrt sistematizacije koji su napravili, samo je prijedlog, jer sve kaže uprava zavisi od načina organizacije preduzeća, o kojem ne odlučuju. Ono što znaju je da su prva radna mjesta koja bi mogla da budu ukinuta skretničari. Za njih 80 idućeg ljeta, nakon završetka modernizacije pruge Doboj – Banjaluka, više neće biti posla.

„Ja smatram da su to radnici koji imaju drugo stručno obrazovanje i mogu obavljati druge poslove. Mislim da se njima može naći poslovi u okviru saobraćaja druge vrste“, rekao je Nedislav Kuzmić iz Sindikata Željezničara RS.

Prekvalifikacija je jedan od načina rješavanja viška, slaže se i uprava. Druga dva su otpremnine i penzije u skladu sa beneficiranim stažom. Reorganizacija je priznaju neminovnost. Gubici se gomilaju i u suprotnom će ih odvesti u stečaj. Samo za devet mjeseci ove godine prihod im je manji za 15 odsto, a gubitak veći za pet miliona maraka.

Vezane objave