Užice – Odnos prema starinama menja se nabolje u Užicu, pričaju ovde nakon vesti da su izdvojene poveće pare za detaljnu obnovu zdanja Prve osnovne škole, najstarije školske zgrade u gradu, sagrađene 1884. godine. Zaključak ima smisla ako se zna da je višegodišnjim ulaganjima uređena i oživela srednjovekovna tvrđava Stari grad, te da je nedavno obnovljena spomen-česma na užičkom Trgu Svetog Save, podignuta 1900. godine. Pa se tim vrednim činjenjima lakše zaboravi da je kod plaže u prošloj godini srušena 120 godina stara zgrada Tkačnice (s najvišim dimnjakom), na čijem mestu sada brzo niču spratovi velikog stambeno-poslovnog kompleksa.

U obnovu Prve osnovne škole kralja Petra Drugog (kako joj je pun naziv) ulaže se državnih 30, a gradskih 26 miliona dinara. Omogućeno je to budući da je grad svrstan među 38 gradova i opština izabranih na javnom pozivu u okviru Nacionalnog programa energetske sanacije objekata od javnog značaja u jedinicama lokalne samouprave. Ugovor vredan 30 miliona za energetsku sanaciju i rekonstrukciju Prve osnovne škole potpisan je u Smederevskoj Palanci u prisustvu ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović. Užički većnici Nada Jovičić i Miodrag Petković, koji su prisustvovali potpisivanju, ističu da će ovim najstarija užička osnovna škola konačno biti rekonstruisana, na radost učenika, zaposlenih i svih Užičana.

– Ovaj projekat, vredan ukupno 56 miliona dinara, od višestruke je koristi. Pored boljih uslova za učenike i zaposlene, energetskom sanacijom i rekonstrukcijom dobićemo i mnogo lepši objekat u centru grada. Ovo je još jedan dokaz da težimo ostvarenju cilja: smanjenju aerozagađenja i visokom stepenu energetske efikasnosti javnih objekata – izjavio je Petković, podsetivši da je grad u prethodnom periodu pokrenuo veliki investicioni ciklus energetske sanacije individualnih porodičnih objekata, te da je u tome prepoznat kao lider među lokalnim samoupravama. Sada je, dodaje, želja da se uz podršku resornih ministarstava i donatorskih fondova zauzme liderska pozicija i kod objekata javne namene.

Nada Jovičić podseća da je zdanje Prve osnovne škole sagrađeno 1884. i da je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture, po čijim uputstvima će se raditi obnova. Obuhvata postavljanja nove termoizolacije i fasade, zamenu stolarije i rekonstrukciju grejnog sistema, kao i druge radove.

A kad se ova škola i njena zgrada pominje, uvek valja poći otpočetka i setiti se danas retko pominjanog Ilije Nerandžića (1804–1869), užičkog trgovca, knjižara i dobrotvora. Pismen i cenjen, on je najveći deo svoje imovine (kuće, mehane, placeve, robu, veresiju, gotovinu, skladišta rakije, nakit, pokućstvo i drugo, sveukupno vredno oko 6.000 dukata), testamentom zaveštao za zidanje osnovne škole u Užicu (do njenog podizanja užička deca su nastavu pohađala po privatnim kućama). Nemirna vremena uslovila su da tek deceniju i po nakon njegove smrti prva školska zgrada bude sagrađena, i to na Donjoj čaršiji, ulaganjem zaveštanog novca, a od tvrdog materijala, kako je zadužbinar zahtevao. Sprat na ovoj školi dograđen je 1932. godine.

Uz planirani poduhvat obnove Prve osnovne škole ima ovog leta sličnih poslova na ovdašnjim školskim zdanjima: u toku je energetska sanacija i rekonstrukcija OŠ „Nada Matić”, izdvojenog odeljenja OŠ „Aleksa Dejović” u Krvavcima, kao i OŠ „Miodrag Milovanović Lune”u Karanu, kroz projekat švajcarske vlade i Ministarstva rudarstva i energetike. Sredstvima iz gradskog budžeta obnavlja se škola u Gostinici i predstoji uređenje fasade užičke OŠ „Dušan Jerković”.

Vezane objave