Ili će biti usaglašena zajednička ruta brzog puta -Beograd ili će BiH ostati bez projekta, stav je ministra transporta i komunikacija BiH Ismira Juske, koji je za 19. jun zakazao novi sastanak s entitetskim ministrima saobraćaja, gdje će raspravljati o zajedničkoj trasi brzog puta -Beograd, za što do sada postoji mnogo različitih stavova. BiH još uvijek nije definisala rutu brzog puta koja bi trebalo da uveže glavne gradove BiH i Srbije, a razlog za to je mnogo različitih stavova političkih aktera u BiH, koji predlažu različite opcije.

Turska, koja je i inicirala ovaj projekt, spremna je učestvovati u izgradnji trase, ali želi jedinstven stav o jasno definisanoj ruti.

S turske strane, prema rječima ministra Juske, nema nikakvih zahtjeva ili želja, osim stava da će čekati službeni dogovor BiH i Srbije o jasnom definisanju rute.

“To mi je potvrđeno dva puta, prvo je turski ambasador u BiH Haldun Koc, a kasnije i zamjenik turskog ministra prometa, rekao da Turska u potpunosti stoji iza ovog projekta, ali da mora postojati jedinstven stav o jednoj ruti. Turska nijednom nije iskazala stav da je opredijeljena ili bliža nekoj od ruta”, rekao je Jusko u razgovoru za .ba.

Do danas nije organizovan nijedan sastanak gdje su prisustvovali svi nadležni akteri iz BiH. Ministar Ismir Jusko organizovao je jedan sastanak o temi usklađivanja stava o jedinstvenoj ruti izgradnje brzog puta -Beograd, ali se na tom sastanku nije pojavio nadležni ministar iz Federacije BiH.

Jusko ističe da su u ovom slučaju ključni entitetski ministri saobraćaja Denis Lasić (FBiH) i Neđo Trninić, a da je ministarstvo transporta i komunikacija u Savjetu ministara koordinirajući faktor.

Ipak, ono što ne daje nadu da bi dogovor uskoro mogao biti postignut su dosadašnji stavovi čelnih ljudi obje entitetske vlade.

Naime, Republika Srpska je bliža opciji da se trasa brzog puta -Beograd odredi preko Prače i Vardišta, računajući da će na taj način poboljšati putnu infrastrukturu u istočnim dijelovima tog entiteta.

S druge strane, Vlada FBiH, barem prema dosadašnjim stavovima, bliža je opciji da se put gradi preko Tuzlanskog kantona i dalje prema Bijeljini, kako bi se taj važan industrijski centar BiH uvezao kvalitetnom putnom infrastrukturom.

Prema riječima ministra Juske, posljednje informacije iz Srbije su da je ta zemlja opredijeljena da se cesta gradi preko Užica i Kotromana, odnosno Vardišta sa strane BiH.

U Sarajevu će 19. juna biti održan novi sastanak državnog i entitetskih ministara saobraćaja o izgradnji brzog puta, kada bi se trebalo raspravljati o zajedničkoj trasi.

“Nijednom oba entitetska ministra nisu prisustovala sastanku. Moraju na sto staviti zajedničke prijedloge i da vidimo kako će se ići dalje”, poručuje ministar Jusko.

(Klix)

Vezane objave