Upravni odbor BHRT-a u ponedeljak bi trebalo da održi sastanak zbog određenih problema i nejasno definisanog opisa posla na određenim pozicijama u ovom javnom servisu.

Jedna od tema biće i urednik informativnog programa Marko Radoja koji se našao na udaru kritika posle pojave informacije da je voditeljima informativnog programa ovog javnog servisa zabranio da tokom informativnih emisija 11. jula nose Cvet Srebrenice.

Radoja tvrdi da on nikome ništa nije zabranio i da je od sinoć dobio stotine pretnji smrću zbog čega ne sme da uđe u Sarajevo, kako kaže, ni kriv ni dužan. Za celu priču krivi “parastrukture koje vladaju BHRT-om”, a koje, prema njegovom mišljenju žele da ga smaknu.

“BHRT-om vladaju parastrukture, to su judi koji su tu godinama, koji nemaju funkciju, a koji su jako dobro povezani s ostalim medijima, odnosno odgovaraju svojim strankama. Ja sam prvi urednik informativnog programa na BHRT-u u istoriji koji je došao izvan kuće i ja sam automatski bio na udaru tih parastruktura. Generalni direktor Nikola Marković je postavio Benjamina Butkovića za šefa projekata i u svojoj odluci kaže svi urednici informativnog programa odgovaraju isključivo Butkoviću, a prema statutu BHRT-a, nijedna odluka ne može biti jača od odluke legalno izabranih urednika. Generalni direktor je to uradio, kako sam kaže, da bi obuzdao urednike. Cilj tih parastruktura je moj odstrel, ja sam čovek koji danas ne sme da prošeta Sarajevom, ni kriv ni dužan”, tvrdi Radoja. Navodi da su pripreme za Srebrenicu počele mesec i po pre 11. jula i da su svi kapaciteti informativnog programa za to bili iskorišćeni, pa da je svim novinarima i dopisnicima naredio da prate sve što ima veze sa Srebrenicom.

“Nisam zabranio nošenje Cveta Srebrenice, samo sam dao preporuku da ga voditelji ne nose, a svi naši novinari u živim uključenjima su nosili cvetove i voditelji su koristili cvetove. Imamo kodeks ‘Knjiga ponašanja i uputstava za javne servise’ koje nama radi BBC, u tom kodeksu stoji da pogotovo novinari u BiH, koja ima tešku istoriju i prošlost, nesređenu politiku i institucije, budu neutralni, jer znate da nikada nismo doneli odluku koji su to naši praznici i koji su dani kada tugujemo. Mi čak ni dan kada se obeležava borba protiv side ne nosimo trake. Uoči Srebrenice sam dao preporuku da svi nose cvetove osim voditelja, u to su bili uključeni i generalni direktor i svi ostali, i oni su mudro, a znajući da sam u pravu i šta se može desiti, sve prećutali i ostavili meni odluku. Direktor je trebalo da kaže da li će da nose ili neće, ali svi su, bojeći se odmazde, sve prepustili meni. Noć uoči Srebrenice voditeljima sam poslao mejl u kom sam preporučio da se cvet ne nosi, ne zato što ne poštujem žrtve genocida, nego zato što ćemo otvoriti Pandorinu kutiju. Ja sam prvi novinar koji je 1997. godine u RS rekao reč genocid, tada ni slovo ‘g’ nije smelo da se kaže, a kamoli genocid. Znate li šta je to značilo u to vreme, dobio sam otkaz na RTRS-u zbog toga i jedva sam živu glavu izvukao. I danas ja posle svega od svog Sarajeva, zbog nekih laži da sam srebrenicomrzac, dobijam pozive na linč i ubistvo”, rekao je Radoja.

Ističe da novinari i voditelji svoju počast žrtvama iskazuju svojim radom, prilozima i javljanjima uživo, što je bilo slučaj i sa Srebrenicom. “Doneo sam preporuku jer su mesec dana pre Srebrenice počeli da stižu zahtevi za Bratunac, 3.500 stradalih Srba, Jasenovac, Jadovno i druga mesta. Ja sam sve to odbijao upravo ne zato što ne poštujem žrtve, nego znajući šta to može izazvati. Danas dobijam zahtjeve da voditellji večeras odaju počast ubijenim Srbima u Bratuncu, i šta ja da radim? Mi na drugi način odajemo počast. Ali, parastrukture su iskoristile trenutak zbog nepostojanja menadžmenta, a niko mi nije dao priliku da objasnim zašto. Što se mene tiče, ne da nisam protiv, nego ću ja da nosim cvet, ali otvaramo Pandorinu kutiju jer imate sukobe gde su Srbi i Hrvati zajedno učestvovali, Hrvatima je Oluja pobeda, a Srbima tragedija, i šta ćemo onda? Naša država nije rešila te stvari, da jeste, znao bih šta da radim. Naša država je nedorečena. Ja ne znam ko će meni danas da se izvini, a ja i dalje ne mogu da uđem u Sarajevo”, tvrdi direktor Informativnog programa BHRT-a.

Ističe da će Upravni odbor ovog javnog servisa u ponedeljak da raspravlja o ovome, ali i o “velikom rasulu” u BHRT-u.

“Ovde je generalni direktor trebalo da preseče i kaže kako ćemo. Meni stalno stižu zahtevi za Zlatište 21., znate kako je težak taj slučaj, pa danas za Bratunac da šaljemo kola, a mi nemamo kola i odmah će biti nije hteo da pošalje. Ja sve vreme pitam šta ćemo, da se dogovorimo i svi ćute. Zbog toga sam rekao da od ovog trenutka neću da se potpisujem jer su meni svi mehanizmi izbačeni iz ruke jer Butković upravlja i kolima i ljudima, odlukom direktora on je iznad mene, zato će Upravni odbor o tome da raspravlja”, rekao je Radoja.

Kurir.rs/Klix.ba