Poreska uprava Republike Srpske ponovo je blokirala račun Domu zdravlja u Višegradu, pa će zaposleni biti uskraćeni za martovsku platu. Rukovodstvo ove zdravstvene ustanove ne vidi izlaz iz teške finansijske situacije. Ovaj nepopularni potez doveo je u pitanje funkcionisanje Doma zdravlja, a kako kažu, moguć je i bunt zaposlenih.

„Legla nam je tranša za platu, ali zbog blokade mislim da ćemo ovaj mjesec ostati bez nje. Riječ je, dakle, o martovskoj plati“, kaže direktor Doma zdravlja u Višegradu Ljubiša Škipina.

Dom zdravlja u Višegradu po reprogramu duguje 1,2 miliona KM na šta se nagomilalo još 400.000 KM na ime kamate.

„Moramo naglasiti da mi nismo u stanju da izmirimo ni tekuće obaveze i nalazimo se u začaranom krugu problema. Nijedna institucija nema dovoljno sluha da se posveti problemima u zdravstvenim ustanovama i ne vidim izlaz iz ove situacije“, dodaje Škipina.

Pored svih nedaća sa finansijama, zdravstvenim radnicima u Višegradu nije jasno zašto i dalje Poreska uprava Republike Srpske ima privilegovane zdravstvene ustanove kojima se, i pored ogromnih dugova, ne blokiraju računi.

„Na sastanku direktora Domova zdravlja Gornjedrinske, Hercegovačke i Sarajevsko-romanijske regije apelovano je da se prestane sa selekcionisanjem zdravstvenih ustanova, jer se tako razlika, pa imamo radnike koji su manje ili više bitni u zdravstvenom sistemu“, zaključuje Škipina.

Za zdravstveno stanje građana brinu 64 zaposlena u Domu zdravlja u Višegradu.

BN televizija

Vezane objave