Romanija Snijeg 480x610
Booking.com

Prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ), predstojeća zima u Bosni i Hercegovini bit će nešto toplija u odnosu na prosječnu zimsku temperaturu zraka.
U poređenju s istim periodom prošle godine, predstojeća zima trebala bi biti nešto hladnija u sjevernim i centralnim predjelima.

Na jugu zemlje očekivane temperaturne prilike trebale bi biti približnih vrijednosti ili nešto niže temperature. Iako se očekuje toplija zima nego što je uobičajeno, u prognoziranom periodu izvjesni su i prodori hladnih zračnih masa sa
sjevera kontinenta, sa znatno temperaturama zraka od prosječnih.

Očekivani broj mraznih (minimalna temperatura zraka < 0,0 °C) u Bosni tokom zime (2020/2021.) je do 60, a na području južne Hercegovine prognozira se do 15 mraznih . Prognoza padavina u odnosu na prognozu temperature zraka, na duži vremenski period je zahtjevnija i manje pouzdana. S tim u vezi prognoze padavina uzeti s većom dozom rezerve. Istovremeno, je teško u zimskom periodu prognozirati vrstu padavina u pojedinim periodima. Tokom klimatološke zime (DJF), vjerovatnoća mogućih scenarija je podjednaka. Prognostički modeli za prostor Bosne i Hercegovine, ali i šire regije ne pružaju uvid za sigurniju prognozu. Raspored padavina tokom zime bit će neujednačen. Tokom prognoziranog razdoblja nisu isključeni duži periodi bez padavina, ali i kraći periodi s većom količinom padavina. Najviše padavina prognozira se u prvoj dekadi decembra i sredinom januara. Očekivane ukupne količine padavina trebale bi biti približne sezoni zime 2019/2020. godine.

Vezane objave