Booking.com

Vijeće ministara je, na prijedlog Ministarstva komunikacija i transporta , utvrdilo Prijedlog sporazuma s Vladom Republike Turske o saradnji u infrastrukturnim i građevinskim projektima, s osnovama za zaključivanje navedenog sporazuma.

Cilj sporazuma je konkretizacija daljnjih aktivnosti u saradnji dviju zemalja na realizaciji infrastrukturnih projekata u , posebno izgradnje autoputa/brze saobraćajnice .

Saradnja uključuje pružanje povoljnih uslova za finansiranje i provođenje projekta, izvođenje radova i pružanje tehničke pomoći stručnjaka specijalizovanih za obuku osoblja.

Poseban fokus se stavlja na iznalaženje mogućnosti finansiranja, putem turskih banaka ili međunarodnih kreditnih institucija, prioritetnog projekta izgradnje i rekonstrukcije dionice autoputa – Žepče – Tuzla – Bijeljina – Kuzmin i dionice brze saobraćajnice – Pale – Rogatica – – Vardište, s konekcijom za na dionici Pale – Prača – Hrenovica. Ministarstvo komunikacija i transporta će Prijedlog sporazuma dostaviti Predsjedništvu u daljnju proceduru, uz prijedlog da se za potpisnika Sporazuma odredi ministar komunikacija i transporta .

Vezane objave