Booking.com

Dok je ansambl “Zagrebačkog kazališta mladih” sinoć, pete večeri Jugoslovenskog pozorišnog festivala u Užicu, briljirao predstavom “Hinkeman”, pred pozorišnom zgradom stajala je policija.Odgovor se mogao naslutiti na terasi pozorišne zgrade gde su od ponedeljka do juče popodne stajale zastave Srbije, Hrvatske i Crne Gore, država iz kojih dolaze predstave uvršetene u selekciju JPF. Međutim, “šahovnice” i dvoglavog orla na crvenom platnu sinoć nije bilo.

Zastave su, zapravo, bile savijene i okrenute ka unutrašnjem delu balkona.

Drugi detalj koji je ukazivao na sumnjivo, takođe nezabeležen u 21 godinu dugoj istoriji JPF-a, bilo je pregledanje karata za predstavu. Umesto na vratima sale, obezbeđenje pozorišta ulaznice je kontolisalo na ulasku u hol, i to pod okom policije.

Zašto su zastave Hrvatske i Crne Gore uklonjene, i čemu policija pred zgradom pozorišta sinoć i je bilo nemoguće saznati u organizaciji Festivala, tek procurela je nepotvđena informacija da je neko dojavio da će znamenja komšijskih država biti zapaljena. Zastave do nisu vraćene na terasu.Verovatno i ne znajući za “uvertiru” predstave, igra Zagepčana praćena je aplauzima publike koja je “Hinkemana” ocenila sa 4,86 što je do sada najvrednije ocenjena predstava JPF-a.”Hinkeman” po tekstu nemačkog pisca Ernsta Tolera, a u režiji Igora Vuka torbice, kroz lik čoveka koji je u ratu ostao bez polnog organa, otovorio je pitanja poratne traume, ponižavanju čoveka, slobode, ljubavi. Živu predstavu, na pozornici bez klasične scenografije sknandalizovali su goli glumci, predvođeni Ozrenom Grabarićem, i polugole glumice. Kako je tekst pisan još posle Velikog rata doživljen među Užičanima, koji su u rediteljskom rukopisu Igora Vuka Torbice prepoznali savremena pitanja, svedoče visoka ocena i dugotrajni aplauz kojim su Hrvati ispraćeni sa scene.Festival se nastavlja večeras, šestom, pretposlednjom takmičarskom predstavom “Bela kafa” Narodnog pozorišta Beograd.

Vezane objave