U Zlatiborskom okrugu je potvrđeno 13 novih slučajeva pozitivnih na virus, što je znatno manje nego proteklog , kada su bile inficirane 94 osobe. Među novoinficiranima je sedam osoba u Užicu, dve u Čajetini i po jedna u Arilju, Priboju, Prijepolju i Sjenici. To je samo deo rezultata koji je stigao u užički Zavod za javno zdravlje iz laboratorije „Vatreno oko“ KC Srbije, u kojoj su testiranja obavljena 3. i 4. jula.

U tom okrugu, od početka epidemije, inficirane su 762, od kojih u Užicu 344, a preminule su 23 osobe.

S druge strane, povećava se broj pacijenata u užičkoj bolnici, u kojoj je za pacijente koji su sumnjivi na infekciju planirano 300 postelja. Kapaciteti se ubrzano popunjavaju, jer se poslednje tri sedmcice drastično povećavao broj inficiranih i sumnjivih na infekciju.

Danijela Vasiljević, portparolka ZC Užice, rekla je za Danas da su, , na lečenju u užičkoj bolnici 263 pacijenta koja su sumnjiva na infekciju ili čekaju rezultate testiranja. Na respiratorima je 13, a na intenzivnoj nezi 12 osoba.

Ta bolnica ima 16 kliničkih i tri transportna respiratora.

I dalje su velike gužve ispred kovid ambulanti u gradu i građani veoma dugo čekaju na preglede, rendgenska snimanja i laboratorijske analize.

Zbog procene da će kapaciteti užičke bolnice uskoro biti popunjeni, Ministarstvo zdravlja je odlučilo da Specijalnu bolnicu „Čigota“ na Zlatiboru pretvori u kovid bolnicu.

Related posts